ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Συντάξεις: Βάζουν τρεις κόφτες για όλους – Πως και πόσο μειώνονται οι συντάξεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Τελευταία ενημέρωση: 10.11.2015 - Οι συντάξεις θα επανυπολογιστούν από την αρχή για όλους
- Πως η ηλικία αποχώρησης, το ποσό αναπλήρωσης και ο χρόνος ασφάλισης αλλάζουν τα πάντα
- Θα προκύψουν πολύ μικρότερα ποσά για όλους τους δικαιούχους


- Στόχος να εξοικονομηθούν 900 εκατομμύρια ευρώ


Οι συντάξεις θα επανυπολογιστούν όλες από την αρχή. Ο στόχος είναι μέσα στο 2016 μονάχα να εξοικονομηθούν από τα κρατικά Ταμεία τουλάχιστον 900 ευρώ.
Για τον λόγο αυτό το υπουργείο βάζει τρεις... κόφτες οι οποίοι φέρνουν τα πάνω κάτω στον υπολογισμό των συντάξεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα το σχέδιο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις βάζει έναν κοινωνικό συντελεστή, έτσι τον ονομάζουν, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τρία κριτήρια για τον υπολογισμό του τελικού ποσού που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι.
Τα τρία κριτήσια είναι:
Η ηλικία αποχώρησης από την εργασία
Ο χρόνος ασφάλισης κάθε συνταξιούχου
Και το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης, το ποσό που πήραν δηλαδή σε σχέση με τον μισθό τους.
Κάπως έτσι όσοι αποχώρησαν σε μικρή ηλικία και με λίγα χρόνια ασφάλισης θα έχουν μεγάλο ποσοστό απώλειας στο ποσό της σύνταξης.
Εάν πάλι το ποσοστό αναπλήρωσης είναι υψηλό ακόμη και εάν τα χρόνια ασφάλισης είναι αρκετά τότε και πάλι θα υπάρξουν μειώσεις.
Τελικός στόχος παραμένει η μείωση των δαπανών κατά 3,5 δισ. Και έτσι θα πέσει τσεκούρι σε παλιούς και νέους συνταξιούχους, δεν θα μείνουν παρά ελάχιστες συντάξεις ανεπηρέαστες.


ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εστίαση: Επιδότηση επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

  Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 14:51 Ξεκινούν την Παρασκευή, 14 Μαΐου οι αιτήσεις για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης μέσω της δρά...