ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Θολό τοπίο για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Τρίτη, 10 Νοέμβριος 2015




Μεγάλο επικοινωνιακό παιχνίδι παίζει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του agrotypos.gr, η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, με το ποσοστό της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης (πρώην ενιαίας - τσεκ) που θα δώσει στους δικαιούχους παραγωγούς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: “Αλλοι μιλάνε για πληρωμή μέχρι τέλος Νοεμβρίου ποσοστό 70% (Αποστόλου) και άλλοι μιλάνε για πληρωμή τον
Δεκέμβριο ποσοστό 90% (ΟΠΕΚΕΠΕ και
δημοσιογράφοι). Κανείς όμως δεν αναφέρει τι χρήματα θα εισπράξουν οι παραγωγοί. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ, προκαταβολή 90% δεν μπορεί να καταβληθεί στους παραγωγούς. Προκαταβολή μπορεί να καταβληθεί από κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015 και πρέπει να είναι μέχρι 70%. Από εκεί και μετά το κράτος μπορεί να κάνει μερική πληρωμή. Για να γίνει όμως μερική πληρωμή θα πρέπει να έχει γίνει η κατανομή των νέων δικαιωμάτων και να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων (περίπου 1 μήνα μετά την αρχική κατανομή).
Στη μερική πληρωμή δεν θα περιλαμβάνεται η «πράσινη» ενίσχυση, η οποία σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου αναμένεται να πληρωθεί το Φεβρουάριο. Θυμίζουμε ότι η «πράσινη» ενίσχυση αφορά το 30% του εθνικού φακέλου (κονδύλια του πρώτου πυλώνα της νέας ΚΑΠ). Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να καταβληθούν νωρίτερα, αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (85 - 90%) στη χώρα μας είναι απλή διαδικασία. Για πάνω από 110 στρέμματα αλλά λιγότερο από 150 δεν χρειάζεται να έχουν περιοχές οικολογικής εστίασης παρά μόνο μια εναλλαγή καλλιεργειών. Επίσης οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμιά διαδικασία για την είσπραξή της. Θα μπορούσε να καταβληθεί μαζί με τη βασική και να εξαιρεθούν οι περιπτώσεις που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία (περιοχές οικολογικής εστίασης, εναλλαγή καλλιεργειών κ.ά.). 
Ομως τα χρήματα της βασικής ενίσχυσης δεν είναι το υπόλοιπο 70% γιατί θα πρέπει να αφαιρεθούν από αυτά τα κονδύλια το 10 - 15%, με το οποίο θα πληρωθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση. Για αυτό στις δηλώσεις του ο κ. Αποστόλου, θέλοντας να προετοιμάσει τους αγρότες και ενόψει των κινητοποιήσεων, ανέφερε ότι «οι αγρότες με τη νέα ΚΑΠ θα εισπράξουν 10-15% λιγότερα ποσά».
Η μείωση όμως της βασικής ενίσχυσης, σε σχέση με όσα εισέπραττε ο παραγωγός στο παρελθόν, δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει το πλαφόν «προστασίας» του 30% στη μείωση των ενισχύσεων σε σχέση με τα ιστορικά δικαιώματα της προηγούμενης ΚΑΠ. Δηλαδή η αρχική μονάδα αξίας δικαιώματος (ΑΜΑΔ) δεν μπορεί να είναι μειωμένη σε ποσοστό άνω του 30% σε σχέση με όσα εισέπραττε ο παραγωγός στο παρελθόν. Ομως υπάρχει και η «ρήτρα απροσδόκητου κέρδους» που στην αρχική πρόταση του ΥπΑΑΤ είχε συμπεριληφθεί. Ακόμη ο κ. Αποστόλου δεν έχει ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να κάνει. Η ρήτρα απροσδόκητου κέρδους εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο γεωργός δηλώνει το 2015 λιγότερο από το 90% των εκτάσεων που δήλωσε το 2014 και ενεργοποιούσαν δικαιώματα. Η αξία των δικαιωμάτων θα υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη την επιλέξιμη έκταση που δηλώνουν το 2015, αφαιρώντας την επιπλέον έκταση του 2014. Η αφαιρούμενη αξία μεταφέρεται στο εθνικό απόθεμα. Οταν η μείωση της δηλούμενης έκτασης το 2015 σε σχέση με την δηλούμενη έκταση 2014, η οποία ενεργοποιούσε δικαιώματα, προκύπτει από έναρξη ή λύση του συνόλου ή μέρους μίσθωσης γεωργικών εκτάσεων, η ρήτρα απροσδόκητου κέρδους εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που η μίσθωση λήξει μετά την 31/5/2015. Η ρήτρα αυτή δεν θα ισχύσει για τα βοσκοτόπια”.


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...