ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Μονιμoποιούνται τα capital control σε δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους!

Yποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων - με έλεγχο και... δελτίο στα μετρητά που σηκώνουν από το μισθό ή τη σύνταξή τους σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. 
 
Έτσι, το σύνολο των συνταξιούχων στην Ελλάδα, δηλαδή 2.650.000 άτομα, αλλά και 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να ξοδεύουν (και ενδεχομένως να παίρνουν) τη μισή τους σύνταξη ή τον μισό μισθό τους υποχρεωτικά με κάρτα και τα υπόλοιπα με μετρητά. 
 
Σύμφωνα το «Βήμα της Κυριακής», στο υπουργείο ετοιμάζουν το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, βασικός άξονας του οποίου θα είναι να περιοριστεί στις παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ σήμερα. Τα χρήματα που απομένουν στον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο κατατίθεται ο μισθός του Δημοσίου ή η σύνταξη από όλα τα Ταμεία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Ουσιαστικά το υπουργείο ελέγχει φορολογικά τη ροή του χρήματος, καθώς όταν κάποιος χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα κατά τη συναλλαγή με ένα κατάστημα ή με έναν επαγγελματία οι τελευταίοι δεν θα μπορούν να φοροδιαφεύγουν εφόσον όλες οι συναλλαγές θα καταγράφονται μέσω του τραπεζικού συστήματος. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα συνοδεύεται από κίνητρα για τους πολίτες προκειμένου να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα. Μάλιστα ένα από αυτά θα είναι μεγάλα σουπερμάρκετ ή μεγάλες εταιρείες, σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών, να προσφέρουν μια μορφή πίστωσης για αγορές στους πελάτες τους, η οποία μπορεί να φθάνει κάθε μήνα το 20% ή το 30% του μισθού ή της σύνταξης. 
 
Όσον αφορά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για ένα σημαντικό μέρος της σύνταξης ή του μισθού, το σκεπτικό εφαρμογής του μέτρου, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, είναι το εξής: 
 
Κάθε μήνα το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή το κράτος) καταβάλλουν για μισθούς και συντάξεις περίπου 2,6 δισ. ευρώ, δηλαδή ετησίως περίπου 30 δισ. ευρώ. Ο μισθός ή η σύνταξη μπαίνει στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος με βάση τα capital controls που ισχύουν σήμερα μπορεί να σηκώνει κάθε εβδομάδα σε μετρητά ως 420 ευρώ (Παρασκευή με Παρασκευή). Ωστόσο, τα μετρητά αυτά χρησιμοποιούνται για αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών όπου σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν εκδίδονται αποδείξεις ή οι αποδείξεις κόβονται, με βάση και τα τελευταία στοιχεία ελέγχων μετά το σκάνδαλο με τις ταμειακές μηχανές, είναι «μαϊμού». Οπότε, το Δημόσιο «χάνει» ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της κατανάλωσης και από τον φόρο εισοδήματος και από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, καθώς έχει υπολογιστεί ότι η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 15-20 δισ. ευρώ. Δηλαδή το υπουργείο εκτιμά ότι μέρος των 420 ευρώ που μπορούν να σηκώσουν κάθε εβδομάδα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καταναλώνεται χωρίς απόδειξη. 
 
ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: