ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Ξεχωριστά Σχέδια για μικρούς και κτηνοτρόφους

Στα τρία αναµένεται να χωριστούν τα Σχέδια Βελτίωσης στο νέο Πρόγραµµα
Αγροτικής Ανάπτυξης ανάλογα το ύψος της επένδυσης που θέλει να κάνει ο δικαιούχους, τον χρονικό ορίζοντα της επένδυσης και το είδος της εκµετάλλευσης που συντηρεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, µε τη φιλοδοξία να διορθωθούν κάποιες από τις αστοχίες του παρελθόντος που έριξαν το Μέτρο στα «βράχια».

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα σχέδια των διαχειριστικών αρχών τα Σχέδια θα χωριστούν στα εξής υποµέτρα:
  • Η πρώτη κατηγορία θα αφορά τους αγρότες ή (για πρώτη φορά) τις οµάδες παραγωγών που θέλουν να υλοποιήσουν υψηλού προϋπολογισµού επενδύσεις που θα αφορά δαπάνες αγοράς γης (νέα προσθήκη το Μέτρο), εξοπλισµού και αγροτικών µηχανηµάτων. Για όσους θέλουν να υλοποιήσουν Σχέδιο µικρότερου προϋπολογισµού, δεν θα ισχύουν ορισµένα κριτήρια επιλογής (πχ εξωστρέφεια της εκµετάλλευσης, υποβολή επενδυτικού σχεδίου) µε ταχύτερη διαδικασία επιλογής.

  •  Στη δεύτερη κατηγορία θα εντάσσονται µικτές και κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις, Μέτρο το οποίο αναµένεται να κινηθεί στα χνάρια των Μικρών Σχεδίων Βελτίωσης του «Μπαλτατζή». Το υποµέτρο θα έχει τίτλο «Υλοποίηση επενδύσεων που συµβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκµετάλλευσης» και αναµένεται µεταξύ άλλων να επιδοτεί επενδυτικά σχέδια χαµηλότερου προϋπολογισµού από την πρώτη κατηγορία και την αγορά ή εκσυγχρονισµό σταβλικών εγκαταστάσεων.
  • Στην τρίτη κατηγορία θα µπορούν να εντάσσονται µόνο οι µικρές εκµεταλλεύσεις, οι οποίες θα καλύπτονται για τον εκσυγχρονισµό τους και για λειτουργικές δαπάνες από το υποµέτρο «Ανάπτυξη µικρών γεωργικών εκµεταλλεύσεων». Οι δικαιούχοι θα λαµβάνουν πριµ έως 15.000 ευρώ, το οποίο θα µπορούν να διοχετεύσουν σε επενδύσεις που αφορούν την απόκτηση γης, την αγορά ζωικού ή φυτικού κεφαλαίου, την απόκτηση µηχανολογικού εξοπλισµού και λειτουργικά κόστη όπως το µισθολογικό κόστος.
ΑΠΟ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: