ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Το τελικό σχέδιο για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο - Οι πέντε βασικοί άξονες

Όλα έτοιμα είναι για το νέο μισθολόγιοτο οποίο θα αποσυνδεθεί από το
βαθμολόγιο επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, το σχέδιο νόμου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει συμφωνηθεί σε όλες τις λεπτομέρειες με τους εκπροσώπους των δανειστών, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το μνημόνιο.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου, προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016.

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται τα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου περιλαμβάνει:

- Αποσύνδεση των αυξήσεων από το βαθμολόγιο
- Αλλαγή κλιμακίων ανά διετία και τριετία
- Διατηρείται στη μείωση μισθού η προσωπική διαφορά
- Αύξηση 50 έως 100 ευρώ στο επίδομα θέσης
- Παραμένουν τα 4 επιδόματα (οικογενειακής παροχής, απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, ανθυγιεινής εργασίας, θέσης ευθύνης)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, με τον νέο νόμο για το μισθολόγιο του Δημοσίου θα γίνει επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Κερδισμένοι θα είναι οι υπάλληλοι που έχουν… κολλήσει στο τελευταίο κλιμάκιο του βαθμού που έχουν καταταχθεί, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποδώσει τις μισθολογικές ωριμάνσεις που δικαιούνται με βάση το νέο μισθολόγιο.

Για παράδειγμα, υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει προσληφθεί το 2009 και έχει περάσει το διετές δοκιμαστικό στάδιο, σήμερα λαμβάνει ακόμα τον εισαγωγικό μισθό των 1.092 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο ο υπάλληλος θα καταταγεί στο 3ο κλιμάκιο, καθώς θα του αναγνωριστούν πέντε χρόνια προϋπηρεσίας. Εάν οι μισθολογικές ωριμάνσεις κλειδώσουν στο 3% ανά κλιμάκιο, τότε θα λάβει αύξηση 101 ευρώ και βασικό 1.193 ευρώ.

Υπάλληλος τεχνολογικής εκπαίδευσης που το 2012 σταμάτησε στο τελευταίο κλιμάκιο του βαθμού Ε’ με 8 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει βασικό μισθό 1.187 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο θα καταταγεί στο 5ο κλιμάκιο και θα λάβει βασικό 1.202 ευρώ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, με το νέο μισθολόγιο οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας θα δουν τις αποδοχές τους να «παγώνουν» για τα επόμενα χρόνια λόγω της διατήρησης της προσωπικής διαφοράς.

Για παράδειγμα, υπάλληλος πανεπιστημιακής μόρφωσης με 26 χρόνια προϋπηρεσίας ανήκει στο τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο του Γ’ βαθμού και λαμβάνει βασικό 1.719 ευρώ μεικτά. Πλέον θα καταταγεί στο 12ο κλιμάκιο και θα έχει ονομαστικό βασικό μισθό 1.556,93 ευρώ. Οι αποδοχές δεν θα μειωθούν, αφού το ποσό των 163 ευρώ με το οποίο μειώνεται ονομαστικά ο βασικός μισθός θα το λαμβάνει ως προσωπική διαφορά.

Το ποσό θα συμψηφίζεται τα επόμενα χρόνια με τις ωριμάνσεις, οπότε ο υπάλληλος θα λάβει αύξηση στον μισθό του έπειτα από έξι χρόνια, που θα έχει… εξαφανισθεί η προσωπική διαφορά.

Έτσι το 2018 που θα ενταχθεί στο κλιμάκιο 13 θα έχει βασικό μισθό 1.603 ευρώ και προσωπική διαφορά 117 ευρώ (163-46 ευρώ) κ.ο.κ.


ΑΠΟ  http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...