ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Θανάσης Μαυρούλης: Ετοιμάζεται η ελεύθερη εισαγωγή στην ΕΕ όλου του τυνησιακού ελαιόλαδου

Σάββατο, 17 Οκτώβριος 2015 



Ασχημα νέα για το μέλλον του ελληνικού λαδιού. Φέτος οι τυνησιακές εξαγωγές του χύμα ελαιόλαδου ξεπέρασαν τους 300.000 τόνους. Πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά. Μεγαλύτερη κι από την ισπανική.
Η άσχημη είδηση όμως δεν είναι αυτή. Αλλά ότι στις ελεύθερες αδασμολόγητες εξαγωγές του τυνησιακού ελαιόλαδου στην ΕΕ, που στην νέα ελαιοκομική περίοδο θα φτάσουν τους 93.000 τόνους, κατά τα ερχόμενα χρόνια μπορούν να προστεθούν
κι άλλες 100.000 από το πιο πάνω συνολικό ποσό.
Ποιοι όμως θα τις εισαγάγουν; Φυσικά οι Ιταλοί, οι  οποίοι μέχρι τώρα παρακαλούσαν για να πάρουν το αδασμολόγητο προϊόν από την Τυνησία σε αντικατάσταση του ελληνικού.
Αυτό με μεγάλη πιθανότητα θα είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας της ΕΕ με την Τυνησία, η "Συμφωνία Σύνδεσης συμπεριλαμβανομένων των ζωνών με βαθιά ελεύθερες  συναλλαγές" που αυτές τις ημέρες διαπραγματεύεται στην Τυνησία η Ευρωπαία επίτροπος Cecilia Malmström και η οποία αποσκοπεί στην κατάργηση των εμπορικών εμποδίων.
Με άλλα λόγια ο κίνδυνος να χάσουμε και τις εξαγωγές χύμα είναι μεγάλος, αν οι τιμές μας δεν είναι ανταγωνιστικές του τυνησιακού. Δηλαδή τιμές στα επίπεδα του ισπανικού και κάτω. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα διαγράμματα των ελληνικών εξαγωγών της τελευταίας δεκαετίας  προς την Ιταλία για να το διαπιστώσει. 
Κι εμείς συζητάμε ακόμη αν θα ποντάρουμε στην ποιότητα ή αν θα μπούμε στην αλυσίδα παραγωγής της ΠΟΠ ή ακόμη και ποιος και πώς θα κρατάει την σφραγίδα της όπως γινότανε τα τελευταία είκοσι χρόνια: Γαλόνι στο μανίκι!

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: