ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Εξι εκατομμύρια σε αγροτικές επενδύσεις στην Τριφυλία

Περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ ξεκίνησαν να πληρώνονται και θα συνεχιστούν
και το επόμενο διάστημα για επενδυτικά σχέδια του πρωτογενή τομέα.
Πρόκειται για τα σχέδια βελτίωσης που έχουν υποβάλει και πραγματοποιήσει οι αγρότες της περιοχής οι οποίοι βρίσκονται διαρκώς σε διαδικασίες εκσυγχρονισμού και βελτιώσεων ακολουθώντας όλες τις σύγχρονες τάσεις που υπάρχουν στον επαγγελματικό τους κλάδο.
Ηδη τις προηγούμενες μέρες έγιναν πληρωμές για έξι σχέδια βελτίωσης, ενώ έχουν περάσει τις διαδικασίες ελέγχου και είναι στο στάδιο της πληρωμής, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του μηνός, άλλα 16 επενδυτικά σχέδια και τέσσερα ακόμη είναι στην διαδικασία ελέγχου από το υπουργείο. Η συνολική δαπάνη και τα χρήματα που θα δοθούν για το σύνολο των σχεδίων φτάνει τα 6 εκ. ευρώ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό της επιδότησης για τα σχέδια αυτά κυμαίνεται από 40-60% και έχει να κάνει με την κατηγοριοποίηση που υπάρχει, αν γίνονται σε πεδινές ή ορεινές περιοχές, σε νέους ή μη αγρότες, με το υψηλότερο ποσοστό να είναι για νέους αγρότες σε ορεινές περιοχές που είναι στο 60%.
Στην υλοποίηση και τις εγκρίσεις των σχεδίων σημαντική ήταν και είναι μεγάλη η συμβολή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, η οποία έφερε σε πέρας όλες αυτές τις διαδικασίες και με προτεραιότητα ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την περιοχή και τον πρωτογενή της τομέα είναι ότι στην περιοχή γίνονται επενδύσεις τέτοιου ύψους και μάλιστα σε μια οικονομική εποχή όπου οι συγκυρίες δεν βοηθούν και οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι εύκολες.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
   Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/78527-agrotikes-ependyseis-trifylia

Δεν υπάρχουν σχόλια: