ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ηλεκτρονικό "μάτι" στις ακτινοθεραπείες

Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης πράξεων
Ακτινοθεραπείας eRadiotherapy


Ηλεκτρονικό «μάτι» θα ελέγχει τις ακτινοθεραπείες που διενεργούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και θα «κόβει» αυτόματα τοις πράξεις που δεν περιλαμβάνονται στις συμβάσεις των ιδιωτών παρόχων. Συγκεκριμένα, καταργείται από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου η ηλεκτρονική αναγγελία Ακτινοθεραπειών και ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης πράξεων Ακτινοθεραπείας eRadiotherapy.
Με το νέο σύστημα, υπάρχει πλέον η δυνατότητα για εκτέλεση Ακτινοθεραπείας σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Ο κάθε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ πάροχος υπηρεσιών Υγείας (Κρατικό Νοσοκομείο, Ιδιωτική Κλινική) θα μπορεί να επιλέξει προς εκτέλεση μόνο τις πράξεις που περιλαμβάνονται στη σύμβασή του.
Παράλληλα, παρέχονται σημαντικές κλινικές πληροφορίες τόσο για την ανατομική περιοχή θεραπείας του ασθενούς, όσο και για την τεχνική σχεδιασμού θεραπείας που χρησιμοποιείται. Επιτυγχάνεται, επίσης, η  παρακολούθηση  των εκτελούμενων πράξεων Ακτινοθεραπείας  κατά τη διάρκεια εκτέλεσής τους.
Διευκρινίζεται ότι οι θεράποντες Ιατροί θα πρέπει να κατέχουν την ειδικότητα Ακτινοθεραπευτή  – Ογκολόγου και να είναι πιστοποιημένοι για παροχές του ΕΟΠΥΥ.  Σε περίπτωση που δεν έχουν ακόμα πιστοποιηθεί, αυτό μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά  μέσω του ιστοτόπου του ΕΟΠΥΥ (Εφαρμογές/Ιατρικές Υπηρεσίες/Εγγραφή Ιατρών για παροχές ΕΚΠΥ).

ADVERTISEMENT
Σημειώνεται ότι η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης πράξεων Ακτινοθεραπείας  (eRadiotherapy)  σχεδιάζεται να διαρκέσει  2,5  μήνες (από  15/10/2015  έως 31/12/2015), ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες να επισημάνουν τυχόν δυσλειτουργίες, παραλείψεις  ή παρατηρήσεις που αφορούν στο σύστημα  (στο  email  d8@eopyy.gov.gr).
Μετά την 1/1/2016 καταργείται  το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για πράξεις Ακτινοθεραπείας μέσω του συστήματος e-sytnagografisi και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης πράξεων Ακτινοθεραπείας  (eRadiotherapy)  σε πλήρη ισχύ  θα αποτελεί τη συνταγογράφηση, την αναγγελία, την εκτέλεση και την  τιμολόγηση των πράξεων Ακτινοθεραπείας.

ΑΠΟ http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: