ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Μέχρι τέλη Νοεμβρίου η γέφυρα στην Τσακώνα

Τρίτη, 20 Οκτώβριος 2015 




Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, εντός της νέας δίμηνης παράτασης που δόθηκε, μπορεί να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην κυκλοφορία η εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα στο πολύπαθο Παραδείσια - Τσακώνα.
Σύμφωνα με ενημέρωσή μας, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών δεν έχει ακόμα εγκρίνει τη μελέτη για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν, προκειμένου να γίνουν οι εργασίες
συναρμογής, σύνδεσης της γέφυρας με το δρόμο και από τις δύο πλευρές. Μετά την έγκριση της μελέτης θα εκδοθεί η απόφαση από την Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας για τις ρυθμίσεις.
Οσον αφορά τις εργασίες της γέφυρας που βρίσκονται σε εξέλιξη, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πέσει η άσφαλτος. Εχουν φτιαχτεί τα πεζοδρόμια με τα κάγκελα, τα πλευρικά στηθαία ασφαλείας και αυτή την εβδομάδα κατασκευάζεται το τσιμεντένιο διαχωριστικό ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Θα ακολουθήσει η στεγάνωση της γέφυρας, η μεμβράνη για να πέσει στη συνέχεια η άσφαλτος.
Υπολογίζεται ότι γύρω στις 2 με 3 εβδομάδες θα διαρκέσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να γίνει η σύνδεση της γέφυρας με το δρόμο. Προβλέπονται εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και για κάποια χιλιόμετρα η κυκλοφορία στο Παραδείσια - Τσακώνα θα διεξάγεται από το ένα ρεύμα και προς τις δύο κατευθύνσεις (προς Καλαμάτα και προς Τρίπολη). Μάλιστα, στις ρυθμίσεις θα χρησιμοποιείται από τα οχήματα και η γέφυρα, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες συναρμογής.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υποδομών, ο νέος δρόμος Παραδείσια -Τσακώνα ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 28 Ιουνίου 2006 με αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης το 2009 και ολοκληρώθηκε, εκτός της μεταλλικής γέφυρας Τσακώνας, το 2012. Το κόστος του έργου ήταν 110 εκ. ευρώ και με την έκπτωση ξεκίνησε με 83,1 εκ. ευρώ. Στην πορεία του έργου υπήρξαν συμπληρωματικές συμβάσεις, ανεβάζοντας τελικά το κόστος στα 120 εκ. ευρώ. Επιπλέον ποσό 3,7 εκ. ευρώ χρειάστηκε για συμβουλευτικές υπηρεσίες άλλης εταιρείας στο υπουργείο.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: