ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Σάββατο, Ιουλίου 18, 2015
Τη δυνατότητα να ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς πληρωμές από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, δίνει η απόφαση της Κομισιόν για την εφαρμογή ποσοστού συγχρηματοδότησης 100% από ευρωπαϊκά κονδύλια μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων μετά την επίτευξη της Συμφωνίας, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαιτερότητα της κατάστασης στην Ελλάδα τους
τελευταίους μήνες.
Aναμένεται να μπορούν να πληρωθούν οι δικαιούχοι που συμμετέχουν στα Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση, τα βιολογικά.
Το λογαριασμό για τα Προγράμματα θα πληρώσει η Ευρώπη λέει ο Γιούνκερ
Αυτό σημαίνει ότι από τα ελληνικά ταμεία δεν θα χρειαστεί να βγει ούτε ένα ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι που συμμετέχουν στα αγροτικά προγράμματα (Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση, γεωργοπεριβαλλοντικά) της «τρέχουσας» προγραμματικής περιόδου.
Προϋπόθεση, όμως, είναι οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι πρόσθετοι αυτοί πόροι θα αξιοποιηθούν πλήρως προς τους δικαιούχους και τις δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Αν η Ελλάδα δεν προλάβει να χρησιμοποιήσει ως το τέλος του χρόνου τα κονδύλια αυτά τελικώς θα τα χάσει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει τα εξής:
Δύο ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για τη θέσπιση νέου προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε σήμερα σχέδια για να βοηθήσει την Ελλάδα να μεγιστοποιήσει τη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων. Σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της ζώνης του ευρώ της 12ης και 13ης Ιουλίου, αυτό θα συμβάλει στην κινητοποίηση άνω των 35 δισ. ευρώ έως το 2020 για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Το πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει ως στόχο να στηρίξει την ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος προγράμματος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα τεθεί προς διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών εταίρων της κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Τα δύο αυτό στοιχεία – οι μεταρρυθμίσεις και η κινητοποίηση κεφαλαίων υπέρ των επενδύσεων και της συνοχής – αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ώστε να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ευημερίας.
Το πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανάπτυξη θα ευνοήσει τις επενδύσεις σε ανθρώπινους πόρους και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Έρχεται ως συνέχεια της βοήθειας που χορήγησε ήδη η Επιτροπή στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, υπό μορφή τόσο οικονομικής στήριξης όσο και τεχνικής βοήθειας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει περισσότερη διεθνή χρηματοδότηση από όση έλαβε ολόκληρη η Ευρώπη από το Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε συνέχεια της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να ενισχύσει περαιτέρω αυτή την προσπάθεια , ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει σημαντική οικονομική ανάκαμψη και να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να καρποφορήσουν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις: αυτά τα 35 δισ. ευρώ μπορούν να συμβάλουν στο να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για τις επενδύσεις, και να δώσουν ελπίδα ιδίως στη νεότερη γενιά. Μετά από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, χρειάζεται τώρα να ατενίσουμε το μέλλον. Αυτό το νέο ξεκίνημα για την απασχόληση και την ανάπτυξη αποτελεί τη συμβολή της Επιτροπής. Ευελπιστώ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε σύντομα να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε τα χρήματα».
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινητοποιήσει άνω των 35 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για να στηρίξει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Μπορεί να παράσχει την ιδιαιτέρως αναγκαία για την Ελλάδα στήριξη, ώστε να συμβάλει στην ανόρθωση της οικονομίας της σε μια περίοδο δραματικής κάμψης των επενδύσεων. Η στήριξη αυτή από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να διασφαλίσει ανάκαμψη διαρκείας. Πρέπει να συνοδεύεται από θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας».
Η Κορίνα Κρέτσου, Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, δήλωσε: «Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ζώνης του ευρώ είναι απολύτως αναγκαίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από φιλόδοξες επενδύσεις. Τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία μπορούν να διοχετεύσουν άνω των 20 δισ. ευρώ σε επιτόπιες επενδύσεις την περίοδο 2014-2020, προς όφελος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».
Ως έκτακτο μέτρο και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, η Επιτροπή προτείνει τη βελτίωση της άμεσης ρευστότητας ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των επενδύσεων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Αυτό περιλαμβάνει την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της ΕΕ που εκκρεμούν και που είχαν διακρατηθεί έως το κλείσιμο των προγραμμάτων καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης για την περίοδο 2007-2013. Αυτό θα μεταφραστεί σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. Ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δις. Ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Τα κονδύλια αυτά θα είναι διαθέσιμα για την άμεση χρηματοδότηση επενδύσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Προϋπόθεση είναι οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι πρόσθετοι αυτοί πόροι θα αξιοποιηθούν πλήρως προς τους δικαιούχους και τις δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Η Επιτροπή προτείνει επίσης να αυξηθεί το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες1. Με την πρόσθετη αυτή προχρηματοδότηση μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσό 1 δισ. ευρώ που μπορεί να αξιοποιηθεί για την έναρξη προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής σε πλήρη συμμόρφωση με το άρθρο 81 (2) του Κανονισμού Κοινών Διατάξεων.
ΑΠΟ http://kyparissiotis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...