ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Τι θα ισχύει για τις αναλήψεις από Δευτέρα




Ύστερα από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας, ανοικτά θα είναι την Δευτέρα όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών καθώς δημοσιεύθηκε η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία πρέπει να προσέξουμε για... να μην χάσουμε τον λογαριασμό, καθώς παραμένουν τα capital controls, με διαφοροποιήσεις.

- Αρχικά, το όριο των 60 ευρώ στις αναλήψεις μετρητών με κάρτα διατηρείται αλλά πλέον γίνεται και ανά διήμερο, δηλάδη 120 ευρώ.
- Επίσης, οι πολίτες με κάρτες θα μπορούν στο τέλος της εβδομάδας (την επόμενη Κυριακή) να «σηκώσουν» σωρευτικά 420 ευρώ, αντί να πηγαίνουν στα ΑΤΜ καθημερινά. Οι μέρες μετράνε από τη Δευτέρα.
- Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να πηγαίνουν στο τέλος της εργάσιμης εβδομάδας, δηλαδή την Παρασκευή, στο γκισέ και να σηκώνουν 300 ευρώ, αντί να πηγαίνουν στα ΑΤΜ καθημερινά και να βγάζουν από 60 ευρώ.
- Τα ποσά ισχύει μόνο για μία εβδομάδα και μετά μηδενίζουν. Δηλαδή, αν κάποιος δεν κάνει ανάληψη των 420 ή των 300 ευρώ την μία εβδομάδα, δεν μπορεί να βγάλει το διπλάσιο ποσό την επόμενη.

Άλλες συναλλαγές

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών Δημήτρη Μάρδας, οι αλλαγές που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα σε ΑΤΜ και γκισέ είναι οι εξής:

Προθεσμιακές καταθέσεις

Οποίος έχει προθεσμιακή κατάθεση μπορεί να τη σπάσει μερικώς για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του ξεκαθάρισε ο κ. Μάρδας. Δεν θα μπορεί να σηκώσει τα χρήματα ο καταθέτης, αλλά να κάνει πληρωμές με το σπάσιμο της προθεσμιακής. Όταν λήξει η προθεσμιακή και πέσει μέσα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου θα μπορεί να κάνει αναλήψεις.

Παιδιά στο εξωτερικό

Ένας γονέας μπορεί να στέλνει 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο στα παιδιά του που σπουδάζουν στο εξωτερικό, πρόσθεσε.

Θυρίδες

«Μπορεί κάποιος πολίτης να έχει πρόσβαση στις θυρίδες του, και να κάνει ό,τι θέλει τα χρήματά του σε αυτές, αλλά πρέπει να συνεννοηθεί πρώτα με την τράπεζα» διευκρίνισε.

Επιταγές

Από Δευτέρα οι τράπεζες θα δέχονται επιταγές. Η Δευτέρα είναι πρώτη μέρα για μια επιταγή που έληξε, το δεκαήμερο της αργίας δεν συνυπολογίζεται είναι σαν να ήταν Σαββατοκύριακο, επισήμανε ο υπουργός.

Συναλλαγές στο εξωτερικό με κάρτα

«Συναλλαγή στο εξωτερικό γίνεται με κάρτα, δεν μπορεί να κάνει κανείς ανάληψη, αν κάποιος ξένος επιχειρηματίας δεν δεχθεί την κάρτα είναι άλλη υπόθεση, αλλά το φαινόμενο αυτό λογικά θα πρέπει να υποχωρήσει από τη Δευτέρα» τόνισε ακόμη.

Χρήματα από το εξωτερικό

Νομικά και φυσικά πρόσωπα που παίρνουν χρήματα από το εξωτερικό, μπορούν να λαμβάνουν το 80% του ποσού σημείωσε ο κ. Μάρδας. Δηλαδή μια εταιρεία που κάνει εξαγωγή προϊόντα και πληρωθεί 100.000 ευρώ, θα μπορεί να σηκώσει τις 80.000 ευρώ. Ένας καταθέτης που φέρνει από το εξωτερικό 10.000 ευρώ, θα μπορεί άμεσα να πάρει στο χέρι τις 8.000 ευρώ.

Εισαγωγές

Για τις εισαγωγικές εταιρείες τόνισε ότι υπάρχει επιτροπή που δέχεται όλα τα αιτήματα. Η επιτροπή θα ελέγχει τις μεγάλες υποθέσεις πλέον, και τα υποκαταστήματα τις μικρότερες.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: