ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Συμβουλές για αγορά ποδηλάτου

Θέλετε να αγοράσετε ποδήλατο και έχετε πελαγώσει; Δείτε παρακάτω ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε!
Σκέφτεστε να αποκτήσετε καινούργιο ποδήλατο και έχετε χαθεί ανάμεσα στους διάφορους τύπους και μοντέλα που κυκλοφορούν;

Η αλήθεια είναι ότι η προσφορά είναι πολύ μεγάλη, λογικό μιας και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά και η ζήτηση, γεγονός που κάνει
την επιλογή δυσκολότερη.

Ειδικά κάποιος "νέος" στο άθλημα δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο με αυτό τον βομβαρδισμό από χαρακτηριστικά, περιφερειακά κλπ που διαθέτουν τα νέα ποδήλατα.

Δείτε λοιπόν μέσα από τις συμβουλές που ακολουθούν τι να προσέξετε κατά την αγορά ποδηλάτου για να μην βρεθείτε με ένα ποδήλατο που δεν σας αρέσει και -το κυριότερο- που δεν σας εξυπηρετεί;
Γιατί να αγοράσω ποδήλατο
Πριν δούμε τι να προσέξετε κατά την αγορά, καλό είναι να πούμε δυο λόγια για τους λόγους που θα ήταν καλό να αποκτήσετε το δικό σας ποδήλατο.

Καταρχάς, το ποδήλατο είναι ένα από τα πιο φιλικά, αν όχι το φιλικότερο, μέσο μεταφοράς προς το περιβάλλον, καθώς δεν μολύνει καθόλου, ενώ η αθόρυβη λειτουργία του συμβάλει και στη μείωση της ηχορύπανσης.

Επίσης, η καθημερινή χρήση του ποδηλάτου αντί του αυτοκινήτου συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.


Φυσικά αυτό έχει αντίκτυπο και στην τσέπη μας, καθώς αν πραγματοποιούμε τις μετακινήσεις μας με ποδήλατο θα εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα από τα καύσιμα ή από τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Συν τοις άλλοις το ποδήλατο κάνει καλό και στην υγεία, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης ο οποίος μάλιστα συμβάλει και στην απώλεια και στην διατήρηση του σωματικού βάρους.

Τέλος, μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, ενώ αν δικτυωθούμε και σε διάφορους ποδηλατικούς συλλόγους, εκτός από τις ωραίες βόλτες, θα κάνουμε και καινούργιους φίλους, οπότε βοηθά και στην κοινωνικότητα μας.
Τι να προσέξω κατά την αγορά ποδηλάτου
Το πιο σημαντικό είναι να βρει κανείς ποια ή ποιες κατηγορίες ποδηλάτων ικανοποιούν τις ανάγκες του.

Κι αυτό γιατί άλλα ποδήλατα προορίζονται για χρήση στο χώμα (mountain bike) άλλα για χρήση στην άσφαλτο (road, city κλπ) και άλλα για μικτή χρήση (trekking).


Επομένως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να απαντήσει στην εξής απλή ερώτηση:

Για ποια χρήση προορίζεται το ποδήλατο που θέλω να αγοράσω;

Ουκ ολίγες φορές επηρεαζόμαστε από διαφημίσεις, από τα μοντέλα που κυκλοφορούν ή από συζητήσεις με γνωστούς και φίλους και αποπροσανατολιζόμαστε, οδηγούμενοι σε λανθασμένες επιλογές τις οποίες αργότερα τις βρίσκουμε μπροστά μας.

Κάτι που προκαλεί πραγματικά εντύπωση είναι ότι πολύς κόσμος επιλέγει ποδήλατο με εντελώς λανθασμένα κριτήρια, όπως για παράδειγμα η εξωτερική εμφάνιση.

Δεν λέμε, είναι σημαντικό να μας αρέσει το ποδήλατο που θα βολτάρουμε, αλλά δεν πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο αγοράς.

Επίσης σημαντικό είναι το μέγεθος και η γεωμετρία του ποδηλάτου. Πολύς κόσμος πηγαίνει σε ένα μαγαζί και επιλέγει ποδήλατο όχι απλά χωρίς να κάνει μια βόλτα, ένα μικρό test drive, αλλά και χωρίς καν να ανέβει πάνω.

Έτσι, υπάρχει κίνδυνος να αγοράσει κανείς λάθος μέγεθος ή καλύτερα μέγεθος που δεν είναι κατάλληλο για το ύψος ή για τον σωματότυπο του.


Επίσης, με τον τρόπο αυτό θα οδηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα σε μια λανθασμένη αγορά και για έναν ακόμη λόγο. Ποιος είναι αυτός; Ότι δεν θα έχει δοκιμάσει την συμπεριφορά του ποδηλάτου στο δρόμο κινδυνεύοντας να πάρει ένα ποδήλατο που δεν θα τον βολεύει.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για αγορές ποδηλάτου μέσω internet, όπου οι υποψήφιοι αγοραστές καλό θα είναι να έχουν δοκιμάσει το ποδήλατο σε κάποιο φυσικό κατάστημα, ώστε να είναι σίγουροι τόσο για την γεωμετρία, όσο και για το μέγεθος που χρειάζονται.

Καλές ποδηλατάδες!

ΑΠΟ http://coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: