ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ: Η Καλαματιανή... κόρη του ανέμου!

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015
Source: http://www.eleftheriaonline.gr/notosport/various/item/8817-stefania-adamopoulou-i-kalamatiani-kori-tou-anemou




Τη μεγαλύτερη φετινή διάκριση για τη μεσσηνιακή ιστιοπλοϊα κατάφερε πρόσφατα στη Ραφήνα η Στεφανία Αδαμοπούλου.
Η νεαρή αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας κατέκτησε την κορυφή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα EUROPE κορασίδων και τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των γυναικών και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες για το μέλλον της ελληνικής ιστιοπλοϊας.
Στην περίπτωση της 16χρονης Καλαματιανής... κόρης του ανέμου τα γονίδια αποδείχθηκαν γι’ άλλη
μία φορά πανίσχυρα, καθώς κληρονόμησε την αγάπη της για το άθλημα και τη θάλασσα από τον πατέρα της Γιάννη Αδαμόπουλο. Ο γνωστός αιματολόγος, από τους κορυφαίους Μεσσήνιους γιατρούς εδώ και χρόνια, έχει από τα εφηβικά του χρόνια μία πολύ δυνατή σχέση με τη θάλασσα και τα ναυτικά πανιά. Υπήρξε αθλητής του ΝΟΚ παλαιότερα, ενώ παραμένει εν ενεργεία ιστιοπλόος, παίρνοντας μέρος με το ιστιοφόρο του σε σημαντικούς αγώνες ανοιχτής θάλασσας. Μάλιστα πίσω από τη Στεφανία ακολουθούν τα δύο μικρότερα σε ηλικία αδέλφια της που έχουν γοητευτεί εξίσου από τη θάλασσα και την ιστιοπλοϊα.
Η νεαρή αθλήτρια του ΝΟΚ ξεκίνησε την ιστιοπλοϊα πριν από τέσσερα χρόνια και σε αυτό το διάστημα είχε δώσει πολύ θετικά δείγματα. Εχει πάρει μέρος σε αρκετούς αγώνες υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα και σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Πέρυσι στην ίδια διοργάνωση είχε κερδίσει την τέταρτη θέση αλλά φέτος έκανε πραγματικά την υπέρβαση.
H Καλαματιανή Πανελληνιονίκης δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποκαλύψει το μυστικό της επιτυχίας. «Μπορεί αγωνιστικά να μην είχα κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, λόγω μαθητικών υποχρεώσεων, γνώριζα όμως αρκετά πράγματα για τις αντίπαλες αθλήτριες και ήξερα τι έπρεπε να κάνω για να πάρω μία καλή θέση. Σίγουρα δεν περίμενα την πρωτιά και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη» μας είπε.
Οι απαιτήσεις, συνεπώς, μεγαλώνουν αλλά η Στεφανία Αδαμοπούλου παραμένει προσγειωμένη και ξεκαθαρίζει ότι η ίδια έχει άλλες προτεραιότητες για το μέλλον της: «Η ιστιοπλοϊα είναι κάτι που λατρεύω αλλά παραμένει ένα χόμπι και τίποτα περισσότερο. Για μένα προέχουν άλλα πράγματα και θα ήθελα πολύ να σπουδάσω χημικός ή γιατρός. Αυτές είναι αυτή τη στιγμή οι προτεραιότητές μου και είναι πολύ σημαντικό που κέρδισα κάποια μόρια, τα οποία ελπίζω ότι θα με βοηθήσουν να πετύχω αυτό που θέλω».
Καταλήγοντας, το next big thing της ελληνικής ιστιοπλοϊας προτρέπει τη νεολαία της Καλαμάτας να ασχοληθεί με το άθλημα: «Η ιστιοπλοϊα είναι ο καλύτερος τρόπος για ένα παιδί να γνωρίσει τη θάλασσα αλλά και να μάθει μέχρι που φτάνουν οι αντοχές του. Σε αυτά τα 4 χρόνια που ασχολούμαι έχω πετύχει πράγματα που δεν μπορούσα ούτε καν να διανοηθώ πριν. Θα συνιστούσα, συνεπώς, στα παιδιά να δοκιμάσουν...».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Source: http://www.eleftheriaonline.gr/notosport/various/item/8817-stefania-adamopoulou-i-kalamatiani-kori-tou-anemou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...