ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Τα σχέδια της κυβέρνησης για προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

Δημοσιεύθηκε:


Η θέσπιση νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, να βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το νομοσχέδιο έχει αποσταλεί στους δανειστές για παρατηρήσεις, με την πρόθεση να συμπεριληφθεί μαζί με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή την Τετάρτη), που αφορούν κυρίως τις δικαστικές διαδικασίες για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, τις πτωχεύσεις εταιρειών και τις κατασχέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος», το «νομοσχέδιο Σταθάκη» περιλαμβάνει σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες για να διασώζουν την κύρια ή μοναδική τους κατοικία από το «σφυρί». Αφορά στους ιδιοκτήτες που δανείστηκαν για την απόκτηση σπιτιού και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει ειδοποιητήρια για την έναρξη των διαδικασιών πλειστηριασμού.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται το πάγωμα- «μορατόριουμ» των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας ή της μοναδικής κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015 υπό τις εξής προϋποθέσεις:
  • -Η αντικεμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ
  • -Το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ
  • -Το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης της κύριας) να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται και τραπεζικές καταθέσεις που δεν θα πρέπει να είναι άνω των 15.000 ευρώ.
Επίσης, πέραν αυτών των κριτηρίων, οι δανειολήπτες οφείλουν να πληρώνουν στις τράπεζες από όπου δανείστηκαν για την αγορά του διαμερίσματος ή της μονοκατοικίας και συγκεκριμένες μηνιαίες δόσεις, προκειμένου να κρατηθούν «ζωντανά» τα δάνεια που είχαν λάβει.

ΑΠΟ http://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: