ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

«Ανάσα» στις τουριστικές κρατήσεις από τη συμφωνία

20/07/2015

 

Οι πρώτες ενδείξεις να δείχνουν μία αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι

Αναπτερώνει το ηθικό των ξενοδόχων η πορεία των κρατήσεων κατά την πρώτη, κρίσιμη εβδομάδα μετά τη συμφωνία, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν μία αύξηση κατά 10% σε σύγκριση
με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

«Υπήρξαν, πράγματι κάποιες πρώτες θετικές ενδείξεις για ενίσχυση της ζήτησης στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Τσακίρης, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι πρώιμο ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα και προβλέψεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος κάνει λόγο για αύξηση της τάξεως του 10% σε σύγκριση με πέρυσι για τις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από τις 13 έως τις 17 Ιουλίου, γεγονός το οποίο είναι μία πρώτη ένδειξη ότι οι απώλειες άρχισαν να μειώνονται. Προσθέτει ωστόσο ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση απωλειών και όχι πλήρη αναπλήρωση, αφού η ζημιά που έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες στον ελληνικό τουρισμό δεν μπορεί να αναπληρωθεί τόσο γρήγορα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρξουν κι άλλα παρατράγουδα. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ συστήνει μάλιστα να μην υπάρξει εφέτος καμία αύξηση τιμής πακέτου λόγω αύξησης του ΦΠΑ εστίασης, «ώστε να προστατευθεί η εικόνα good value for money της χώρας», ενώ ειδικά για τον εσωτερικό τουρισμό η πρόβλεψη των απωλειών για εφέτος κάνει λόγο για μία πτώση της τάξεως του 20%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος βλέπει επίσης ενίσχυση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, θεωρώντας, επιπλέον, εξαιρετικά κρίσιμο το άνοιγμα των τραπεζών. Ως προς την πρόβλεψη για τις εφετινές αφίξεις ο κ. Ρέτσος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "αν επιτύχουμε τα περυσινά νούμερα των 24 εκατομμύρια τουριστών θα είναι μεγάλη επιτυχία, έστω κι αν ο πήχης για εφέτος στις αρχές της χρονιάς ήταν στα 25 εκατ."



Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: