ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΣΤΟ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΜΕ 5,20Μ. «Χάλκινος» ο Καραλής στο Παγκόσμιο!


20/7/2015



Το φινάλε της αγωνιστικής δράσης στο Κάλι της Κολομβίας βρήκε την ελληνική αποστολή να πανηγυρίζει το μοναδικό της μετάλλιο στη διοργάνωση και τo πρώτο της από το 2007 και την διοργάνωση στη Οστράβα.

Ο Εμμανουήλ Καραλής ήταν εκείνος που έδειξε για μια ακόμη φορά την αγωνιστική του κλάση και που επιβεβαίωσε πως δεν είναι απλώς σπουδαίο ταλέντο, αλλά αθλητής αγώνων.
Ο 16χρονος ξεπέρασε τα 5,20 μ. κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και χάρισε στην χώρα μας το έκτο της μετάλλιο στην ιστορία των αγώνων.

Ο αθλητής του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου ξεκίνησε επιτυχημένα στα 4,85 μ., χρειάστηκε να υποστεί την διαδικασία των τριών αλμάτων στα 5,00 μ., στη συνέχεια όμως δεν δυσκολεύτηκε να ανέβει πάνω από τα 5,10 μ. με την πρώτη, ύψος που στη ουσία τον απελευθέρωσε και του έδωσε την δύναμη να ανέβει πάνω από τα 5,20 μ. με την δεύτερη προσπάθεια.
Ο Καραλής έκανε στη συνέχεια ένα άκυρο άλμα στα 5.25 μ. και κράτησε τις άλλες δύο προσπάθειες του για τα 5,30 μ., καθώς γνώρισε πως ακόμη και αν "νικούσε" το 5,25 μ., πάλι θα ήταν τρίτος.
«Απλά... υπέροχος»
"Είναι αλήθεια πως πριν από τον αγώνα υπήρχε μια πίεση απο γνωστούς και φίλους, αλλα δεν το άφησα να με επηρεάσει αυτό", είπε ο χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής και σχολίασε για τον αγώνα , "Στα 5.00 με τα δυο άκυρα αγχώθηκα λίγο, αλλά μετά που το πέρασα ολα ήταν καλά και απόλαυσα τον αγώνα μου κανονικά". Αναφορικά με τους στόχους του στη συνέχεια, είπε: "Οι στόχοι μου είναι αυτοί που λέω και θα λέω πάντα, να βελτιώνω την τεχνική μου". Ο Καραλής είναι μόλις 16 ετών και σίγουρα έχει μπροστά του το χρόνο, όχι μόνο την τεχνική του να βελτιώσει, αλλά να γίνει ένας σπουδαίος αθλητής.
Από την πλευρά του ο προπονητής του Βασίλης Μεγαλοοικονόμου, είπε: "Απλα υπέροχος, νομίζω πως να μπορούσε να ανέβει και παραπάνω, καθώς οταν ο Σουηδός πέρασε το 5,25 μ. ο Εμμανουήλ ζήτησε να πάει στα 5,30 μ., όμως, ο κριτής δεν το καταλαβε και έβαλε το χρονομετρο να μετράει κι ετσι έχασε την 1η προσπάθεια στα 5.25 μ. χωρις να την κάνει. Σε εκείνο το σημείο αποσυντονίστηκε λίγο, γεγονός που του στέρησε ενδεχομέμως καλύτερη θέση. Οπως και να είναι όμως είμαστε ευτυχισμένοι για το εξαιρετικό αποτέλεσμα", είπε. Στο πλευρό του Καραλή ήταν σύσσωμη η ελληνική αποστολή, που δημιούργησε μοναδική εξέ.

ΑΠΟ http://www.sentragoal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: