ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Μαθητές θυσίασαν την εκδρομή τους για κάτι σπουδαίο!

Ένα συγκινητικό μάθημα ζωής παρέδωσαν μαθητές του Profile Junior-Senior High School στο Νιου
Χάμσαϊρ των ΗΠΑ.

Τα παιδιά «θυσίασαν» την εκδρομή τους, που περιμέναν όλα αυτά τα χρόνια πως και πως για να καλύψουν τα έξοδα της θεραπείας της διευθύντριας τους, η οποία πάσχει από καρκίνο.

Συγκεκριμένα, οι τελειόφοιτοι του σχολείου «μάζευαν» λεφτά εδώ και τέσσερα χρόνια, ώστε όταν τελειώσουν το σχολείο να επισκεφτούν ένα ράντζο στη Νέα Υόρκη. Τα σχέδια τους, ωστόσο, ματαιώθηκαν όταν έμαθαν ότι η διευθύντρια τους, Κάρτνεϊ Γουόρσοου, διεγνώσθη με μια σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου!

Όταν εκείνοι το έμαθαν αποφάσισαν ομόφωνα ότι θα της δώσουν τα λεφτά που έχουν μαζέψει… Πόσα είναι αυτά; Περίπου 8.000 δολάρια.

Έτσι, της είπαν ότι την ήθελαν για μία συνάντηση των τελειόφοιτων. Μόλις έφτασε, όλη η τάξη της ανακοίνωσε ότι είχαν ψηφίσει ομόφωνα να δωρίσουν τα χρήματα για την ιατρική της φροντίδα. Εκείνη συγκινήθηκε και ξέσπασε σε κλάματα από την υπέροχη σκέψη των μαθητών της!

«Είναι πολύ δύσκολο για μένα να δεχτώ βοήθεια και δεν έχω ιδέα τι να σας πω», ανέφερε σε τοπικό σταθμό.

«Ο καθένας μας έχει μία σύνδεση μαζί της, έδωσε τόσα πολλά σε εμάς και εμείς θέλαμε απλώς να της δώσουμε κάτι πίσω», είπε ο πρόεδρος των τελειόφοιτων.

Εκείνη θα ταξιδέψει σύντομα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα υποβληθεί σε εξειδικευμένη ιατρική θεραπεία. Πρώτα όμως, όπως λέει, θα γιορτάσει την αποφοίτηση των μαθητών της.


ΑΠΟ http://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: