ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ημερίδα στα Φιλιατρά για τη φυτοπροστασία

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/69010-imerida-filiatra-fytoprostasia



Μια σημαντική επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η φυτοπροστασία των κηπευτικών στην Τριφυλία. Προκλήσεις και μέλλον» πραγματοποιήθηκε χθες στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, με την συμμετοχή κορυφαίων πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών. 
Στην ημερίδα επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος του πρωτογενούς τομέα ειδικά σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας, ο οποίος
όμως χρειάζεται την φυτοπροστασία για να μπορέσει να σταθεί, να γίνει ανταγωνιστικός και φυσικά να παράγει ποιοτικά προϊόντα. Ετσι παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις και τα συμπεράσματα ερευνών που έχουν γίνει και στην περιοχή της Τριφυλίας σχετικά με την αντιμετώπιση φυτοπαθολογικών προβλημάτων στα κηπευτικά, αλλά και για τα εντομολογικά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους. Τονίστηκε επίσης η δυναμική που έχει η περιοχή της Τριφυλίας στον τομέα της παραγωγής κηπευτικών με τις σημαντικές θερμοκηπιακές μονάδες που έχουν δημιουργηθεί. Οπως ειπώθηκε, από την μία οι κλιματολογικές συνθήκες και από την άλλη οι πρωτοπόροι παραγωγοί που είναι κυρίως νέοι άνθρωποι έχουν καταστήσει την περιοχή πρωταγωνίστρια και σημείο αναφοράς στον τομέα των κηπευτικών.
Η ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος προσφώνησε τους προσκεκλημένους και όσους βρέθηκαν στην ημερίδα από διάφορα μέρη της Πελοποννήσου και όχι μόνο. Υπογράμμισε ότι η ημερίδα απευθύνεται πέρα από τον επιστημονικό κόσμο κυρίως στους παραγωγούς, τονίζοντας ότι η περιοχή διαθέτει δυναμικούς παραγωγούς και σύγχρονες μονάδες που παράγουν πλούτο.


Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Φυτοπαθολογικής Εταιρείας Νίκος Κατής τόνισε ότι η εταιρεία προσπαθεί να βρίσκεται σε επαφή με όλους τους παραγωγικούς χώρους της Ελλάδας, λέγοντας μάλιστα πως θεωρούν την περιοχή της Τριφυλίας από τις πιο δυναμικές της χώρας. Υπογράμμισε δε ότι δεν μπορεί να υπάρχει πρωτογενής τομέας χωρίς φυτοπροστασία και δυστυχώς είπε πως κανείς δεν στηρίζει την έρευνα στην φυτοπροστασία.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Ηλίας Στρατηγάκος συνεχάρη  τον κ. Παρασκευόπουλο ως πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής για την ημερίδα και σημείωσε ότι πρωτογενής τομέας και τουρισμός είναι οι τομείς που μπορούν να συνδυαστούν και να πάμε μπροστά. Αναφορά έκανε και στους αγρότες της Τριφυλίας επισημαίνοντας την εργατικότητά τους.
Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας Περικλής Μαντάς στάθηκε στο πώς το προϊόν που παράγεται θα πρέπει να προωθηθεί και αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφέρειας.
Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Βασίλης Παπαθεοδοσίου τόνισε ότι είναι τιμή αυτή η ημερίδα να γίνεται σε μια πρωτοποριακή πόλη για την αγροτιά. 
Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας Παναγιώτης Αλευράς σημείωσε ότι πλεονέκτημα της περιοχής είναι τα πιστοποιημένα προϊόντα και σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά η ημερίδα, ενώ υπογράμμισε ότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό με άλλους ανταγωνιστές και χρειάζεται πολιτική βούληση για να μειωθεί.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δημήτρης Βελισσαρίου σημείωσε ότι ρόλος των γεωπόνων σήμερα είναι να θρέψουν τον πλανήτη με ασφαλή τρόφιμα. Επισήμανε ότι στο ΤΕΙ έχει αναπτυχθεί μια ισχυρή επιστημονική ομάδα για την ανάπτυξη υδροπονικών συστημάτων, ενώ χαρακτήρισε την περιοχή της Τριφυλίας το καλύτερο εργαστήριο για τους φοιτητές. Ανακοίνωσε δε ότι πήρε ΦΕΚ μεταπτυχιακό πρόγραμμα που αφορά την μελέτη υδροπονίας.
Ο γενικός διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Βέρας τόνισε ότι τα πρώιμα κηπευτικά είναι το μέλλον της γεωργίας.
Εκ μέρους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών και της Ομάδας Παραγωγών «Γαία» ο Αριστοτέλης Κανναβός στάθηκε στο υψηλό κόστος που έχουν στην παραγωγή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί παρά την πολύ καλή ποιότητα που έχουν η οποία και αποτελεί σημαντικό τους εφόδιο.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη τονίζοντας ότι η περιοχή είναι ένας σπουδαίος τόπος, με σημαντική δραστηριότητα, ανάπτυξη συνεταιριστικών οργανώσεων, παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και με τις υπηρεσίες δίπλα στους παραγωγούς. "Εχει δείξει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι πυλώνας ανάπτυξης που όλα αυτά δεν τα έχει καταφέρει τυχαία αλλά με στρατηγική" τόνισε.
Πριν τις τοποθετήσεις από τους βασικούς εισηγητές της ημερίδας, από τις ο κ. Παρασκευόπουλος έδωσε το στίγμα της περιοχής της Τριφυλίας στον τομέα των κηπευτικών, αναφέροντας ότι σε υψηλή κάλυψη την πρώτη καλλιεργητική περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου καλλιεργούνται 3.000 στρέμματα με παραγωγή που φτάνει τους 44.540 τόνους, ενώ την δεύτερη καλλιεργητική περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου καλλιεργούνται 2.840 στρέμματα με παραγωγή 30.980 τόνους. Κύριες καλλιέργειες είναι η τομάτα και το αγγούρι, είπε και  εκτίμησε ότι το 2020 στην περιοχή θα υπάρχουν 5.000 στρέμματα θερμοκηπίων και το 2025 η περιοχή θα είναι το πρώτο θερμοκηπιακό κέντρο της χώρας. Στην περιοχή -τόνισε- δόθηκαν 16 εκ. σε επενδυτικά σχέδια τους τελευταίους 14 μήνες όταν σε όλη την χώρα δόθηκαν 80 εκ. Σε ένα χρόνο δημιουργήθηκαν 426 στρέμματα νέων θερμοκηπίων, κάτι  που οφείλεται στα νέα παιδιά που έχουν δυναμική "και εμείς από την πλευρά μας σαν υπηρεσία δεν τους φέρνουμε εμπόδια και αυτό είναι το σημαντικό για όλες τις υπηρεσίες". Είπε ότι στη χαμηλή κάλυψη καλλιεργούνται 9.100 στρέμματα με παραγωγή 61.900 τόνους και κύριο προϊόν το καρπούζι που πάει σε μια πληθώρα αγορών. Τόνισε δε ότι ο κλάδος χρειάζεται την στήριξη όλων.
Στην θεματική ενότητα «Σημαντικά φυτοπαθολογικά προβλήματα κηπευτικών και η αντιμετώπισή τους» μίλησαν οι: Ε. Τζάμος από το ΓΠΑ με θέμα «Εδαφογενείς μυκητολογικές ασθένειες τομάτας και κολοκυνθοειδών», Γ. Καραογλανίδης, ΑΠΘ με θέμα «Μυκητολογικές ασθένειες φυλλώματος, στελέχους και καρπών τομάτας και κολοκυνθοειδών», Ε. Χατζηβασιλείου, ΓΠΑ , με θέμα «Ιολογικές ασθένειες τομάτας: Επιδημιολογία και αντιμετώπιση», Χ. Βαρβέρη, ΜΦΙ, με θέμα «Ιολογικές ασθένειες κολοκυνθοειδών», Δ. Γκούμας, ΤΕΙ Κρήτης «Βακτηριολογικές ασθένειες τομάτας και κολοκυνθοειδών», Α. Ασημακοπούλου, ΤΕΙ Πελοποννήσου, «Μη παρασιτικές ασθένειες τομάτας και κολοκυνθοειδών».
Στη δεύτερη θεματική ενότητα «Σημαντικά εντομολογικά /νηματωδολογικά προβλήματα και η αντιμετώπισή τους» μίλησαν οι:  Δ. Κωβαίος, ΑΠΘ, «Εχθροί (έντομα και ακάρεα) της τομάτας και η αντιμετώπισή τους», Ι. Γιαννακού, ΓΠΑ, «Νηματώδεις σε καλλιέργειες τομάτας και κολοκυνθοειδών και η αντιμετώπισή τους», Δ. Περδίκης, ΓΠΑ, «Εχθροί κολοκυνθοειδών- βιολογική αντιμετώπιση» , Ι. Μαργαριτόπουλος, ΑΠΘ, «Ανθεκτικότητα εντόμων σε εντομοκτόνα», Δ. Τσάλτας, ΤΕΠΑΚ, «Μικροβιακή ποιότητα και ασφάλεια φρούτων και λαχανικών».
Να σημειώσουμε ότι η ημερίδα διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Μεσσηνίας και την Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/69010-imerida-filiatra-fytoprostasia

Δεν υπάρχουν σχόλια: