ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Οδηγίες για τους δικαιούχους παροχών κατά της ανθρωπιστικής κρίσης




Διευκρινίσεις για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι των παροχών του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μετά την ένταξή τους στο πρόγραμμα, παρέχει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Για τη δωρεάν επανασύνδεση κομμένου ρεύματος και τη δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος, θα πρέπει:

- Εάν ο δικαιούχος έχει διακοπή ρεύματος ή δεν έχει αριθμό παροχής στο όνομά του, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο κατάστημα του παρόχου του ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ ή άλλον), έχοντας μαζί του την εκτύπωση της σελίδας με την έγκριση ένταξης στο πρόγραμμα, προκειμένου να δρομολογηθεί είτε η διαδικασία επανασύνδεσης και παροχής δωρεάν ρεύματος είτε η διαδικασία αλλαγής του ονόματος στο μετρητή.
- Εάν δεν έχει διακοπεί η παροχή και ο μετρητής είναι στο όνομα του δικαιούχου, δεν χρειάζεται να γίνει κάποια ενέργεια εκ μέρους του. Ο αρμόδιος φορέας (ΔΕΔΔΗΕ) έχει παραλάβει την κατάσταση με όσους δικαιούνται την παροχή δωρεάν ποσότητας ρεύματος και θα ενημερώσει τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ξεκινήσει, κατά την έκδοση των λογαριασμών που θα γίνει από δω και στο εξής, η πίστωση της δωρεάν ποσότητας ρεύματος.
Για το επίδομα ενοικίου,
- Εάν οι δικαιούχοι διαμένουν ήδη σε ενοικιαζόμενη κατοικία, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ιδιοκτήτη τους (εκμισθωτή) και να του ζητήσουν να κάνει ανανέωση ή τροποποίηση της ισχύουσας μίσθωσης στην ειδική για τις μισθώσεις εφαρμογή του taxis. Στη συνέχεια, θα μπουν στην εφαρμογή του προγράμματος, στην αίτησή τους και στον ειδικό χώρο που έχει προστεθεί, ώστε να καταχωρίσουν τον ΑΦΜ του εκμισθωτή τους.
- Από την πλευρά του, ο εκμισθωτής θα πρέπει να μπει στην ίδια εφαρμογή του προγράμματος, στη σελίδα που αφορά στους ιδιοκτήτες (σήμανση: «είσοδος για εκμισθωτές») και να δηλώσει τον ΑΦΜ του ενοικιαστή του, τον αριθμό ηλεκτρονικής καταχώρησης του μισθωτηρίου συμβολαίου και τον ΙΒΑΝ του λογαριασμού του όπου επιθυμεί να πιστώνεται το επίδομα ενοικίου.
- Εάν οι δικαιούχοι επιθυμούν να προβούν σε νέα μίσθωση, θα πρέπει να φροντίσουν να βρουν την κατοικία που θα μισθώσουν και, στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης τους (εκμισθωτής) να δηλώσει τη μίσθωση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του taxis. Στη συνέχεια, θα μπουν στην εφαρμογή του προγράμματος, στην αίτησή τους και στον ειδικό χώρο που έχει προστεθεί, ώστε να καταχωρίσουν τον ΑΦΜ του εκμισθωτή τους.
Από την πλευρά του, ο εκμισθωτής θα πρέπει να μπει στην εφαρμογή του προγράμματος, στη σελίδα που αφορά στους ιδιοκτήτες (σήμανση: «είσοδος για εκμισθωτές») και να δηλώσει τον ΑΦΜ του ενοικιαστή του, τον αριθμό ηλεκτρονικής καταχώρησης του μισθωτηρίου συμβολαίου και τον ΙΒΑΝ του λογαριασμού του όπου επιθυμεί να πιστώνεται το επίδομα ενοικίου.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την επιδότηση της σίτισης, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι σύντομα, με νεότερη ενημέρωση, οι δικαιούχοι θα πληροφορηθούν την ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να παραλαμβάνουν την «κάρτα αλληλεγγύης» από τα ΚΕΠ τα οποία είχαν δηλώσει στην αίτησή τους ως «ΚΕΠ διεκπεραίωσης». Συγχρόνως, θα αποσταλεί με ταχυδρομείο στη διεύθυνση αλληλογραφίας που έχει δηλώσει ο κάθε δικαιούχος στην αίτησή του ο αριθμός ΡΙΝ που είναι απαραίτητος για τη χρήση της κάρτας.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: