ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Φορολογικές απάτες δεκάδων εκατομμυρίων τον Μάιο στην Πελοπόννησο

Φορολογικές απάτες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψαν έλεγχοι που διενήργησε τον
περασμένο Μάιο στις περιοχές ευθύνης της η Περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και νότιων Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, από τους ελέγχους τον προηγούμενο μήνα προέκυψαν τα εξής:
«α) Επιχείρηση ακινήτων υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων, για ακίνητα συνολικής αξίας 14.122.643,96 ευρώ. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
β) Επιχείρηση του τουριστικού τομέα με δραστηριότητα στο χώρο της εστίασης δεν δήλωσε από πώληση ακινήτων ποσά συνολικού ύψους 9.642.561 ευρώ, υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
γ) Υπεράκτια εταιρεία, με έδρα το Κρανίδι, υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής αξίας 3.162.612,10 ευρώ. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών της λογαριασμών.
δ) Δικηγόρος προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 5.840.120,85 ευρώ χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από άνοιγμα των θυρίδων, την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
ε) Υπεράκτια εταιρεία υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής αξίας 894.909,53 ευρώ. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών της λογαριασμών».

Εξ άλλου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: «Στο πλαίσιο διακλαδικών ελέγχων, α) 3 φαρμακεία δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία αγοράς, συνολικής αξίας 700.455 ευρώ, ενώ έλαβαν παράνομα εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 302.571 ευρώ. Ενα φαρμακείο εξ αυτών εξέδωσε εικονικά ή μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 220.142 ευρώ. β) Επιχείρηση παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία για τη χρήση 2008 συνολικής αξίας 136.584 ευρώ»

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/67090-apates-folorogia

Δεν υπάρχουν σχόλια: