ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Χωρίς εργολάβο δακοκτονίας 7 περιοχές της Μεσσηνίας

Για 7 περιοχές του νομού που υπάγονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας δεν
υπάρχουν, για την ώρα, εργολάβοι ψεκασμών δακοκτονίας. Πρόκειται για το Χανδρινού, τη Φοινικούντα, το Καινούργιο Χωριό, τα Παπούλια, τη Γλυφάδα, το Νομιτσί και τη Λαγκάδα.
Από τις 20 έως τις 30 Ιουνίου υπολογίζεται να μπουν οι παγίδες και αρχές Ιουλίου το αργότερο να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί. Οπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Γιάννης Κυριακόπουλος, οι εργολάβοι γι’ αυτές τις περιοχές θα αναδειχθούν με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, μετά από άδεια από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Από τη Διεύθυνση ανοίχτηκαν και οι οικονομικές προσφορές για τους εργολάβους ψεκασμών και παγιδοθέτησης, έγινε έλεγχος των δικαιολογητικών, και ο φάκελος πήγε για έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Θα ακολουθήσουν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά και στη συνέχεια θα αναδειχθούν οι οριστικοί μειοδότες.
Για την παγιδοθέτηση η Ενωση Μεσσηνίας έχει δώσει προσφορές και για τις 10 περιοχές που προκήρυξε η Διεύθυνση, και η εταιρεία "Κουτρουμπής - Αγγελής Ο.Ε." για 3 από αυτές.
Συσκέψεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας έγιναν στο Δήμο Καλαμάτας την Τετάρτη και στο Δήμο Δυτικής Μάνης την Πέμπτη. Η ενημέρωση αφορούσε κυρίως την ανάγκη συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, με την παρουσία των προέδρων Κοινοτήτων που θα αναλάβουν την υπόδειξη ορίων σε κτήματα και περιοχές.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας προγραμματίζει την οργάνωση συσκέψεων και στους άλλους δήμους του νομού, που υπάγονται στη δικαιοδοσία της

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/67155-dakoktonia-messinia

Δεν υπάρχουν σχόλια: