ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ξερίζωσαν καρπούζια από μποστάνι στον Αγρίλη

Τα καρπούζια μέσα από μποστάνι ξερίζωσαν άγνωστοι στην περιοχή του Αγρίλη το βράδυ του
Σαββάτου προς Κυριακή. Το πρωτοφανές για την περιοχή συμβάν διαπιστώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από τον ιδιοκτήτη, κάτοικο Φαρακλάδας, όταν πήγε να ποτίσει την καλλιέργειά του, στην περιοχή Λιθαρορίξη.
Εκπληκτος διαπίστωσε ότι σε 4 μεγάλες σειρές σε μια έκταση περίπου 2 στρεμμάτων είχαν κοπεί όλες οι ρίζες των καρπουζιών με σειρά και τα φυτά είχαν ήδη μαραθεί.
Αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία και άνδρες από το Α.Τ. Κυπαρισσίας έφτασαν στο σημείο προσπαθώντας να βρουν μια άκρη για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό. Ο ιδιοκτήτης υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων, ενώ οι έρευνες στρέφονται σε άτομα που είχαν πιθανόν  διαφορές με τον ιδιοκτήτη.
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως αυτός ή αυτοί που προέβησαν σε αυτή την πράξη είχαν χρησιμοποιήσει πριόνι για να κόψουν τις ρίζες των φυτών, ενώ σε αρκετά σημεία είχαν κόψει και το λάστιχο άρδευσης. Αν υπολογίσει κανείς τα έξοδα καλλιέργειας η ζημιά ανέρχεται σε 2.000 ευρώ περίπου, ενώ το ποσό αυτό ανεβαίνει σημαντικά καθώς θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το χαμένο προσδοκώμενος όφελος από την συγκομιδή, που θα γινόταν περίπου σε ένα μήνα.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/63508-xerizwsan-karpoyzia-agrilis

Δεν υπάρχουν σχόλια: