ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Γιατί τα λουλούδια έχουν χρώματα;

Αλήθεια, γιατί όλα σχεδόν τα λουλούδια έχουν τόσο όμορφα και ζωηρά χρώματα; Για λόγους
ομορφιάς και αισθητικής; Ή μήπως για κάποιον άλλο λόγο;


Όλοι μας βλέπουμε κίτρινα, κόκκινα όμορφα ζωηρά χρώματα σε λουλούδια. Είναι τυχαίο λέτε; Όχι! Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που έχουν χρώματα, ας δούμε λοιπόν…

Τα λουλούδια διαθέτουν μία εδική λειτουργία για την αναπαραγωγή των φυτών. Τα φυτά δεν μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς επικονίαση.

Επικονίαση για να καταλάβετε, είναι ο τρόπος που κάνουν τα φυτά αναπαραγωγή μέσω της εναπόθεσης γύρης.

Δηλαδή είναι η διαδικασία μεταφοράς γύρης από το ένα φυτό στο άλλο, για την αναπαραγωγή τους.


Πολλά φυτά βασίζονται στην αλληλεπίδρασή τους με τα έντομα για την επικονίαση. Το αναπαραγωγικό κύτταρο τέτοιων φυτών είναι τοποθετημένο σε ένα συγκεκριμένο μέρος του λουλουδιού το οποίο λέγεται ανθήρας.

Η γύρη στους ανθήρες αποτελεί ουσιαστικά το αρσενικό κύτταρο για την επικονίαση. Αυτά τα κύτταρα, προκειμένου να επιτευχθεί η γονιμοποίηση, πρέπει να συνενωθούν με τα ωάρια σε ένα άλλο μέρος του φυτού που λέγεται ύπερος.

Όταν ένα έντομο πηγαίνει από το ένα φυτό στο άλλο μεταφέρει τη γύρη με τα άκρα του και έτσι βοηθάει στη γονιμοποίηση. Δηλαδή κάνει την επικονίαση από φυτό σε φυτό!

Αυτό το είδος γονιμοποίησης είναι γνωστό και ως ετεροεπικονίαση και έχει πολλά πλεονεκτήματα για την εξέλιξη του γενετικού κώδικα ενός φυτού έναντι της αυτοεπικονίασης.



Και που κολλάει όλο αυτό με τα χρώματα στα λουλούδια;!


Τα ζωηρά λοιπόν χρώματα του λουλουδιού, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση των εντόμων για τη γονιμοποίηση των φυτών!

Αν τα λουλούδια δεν είχαν έντομα χρώματα, δεν θα προσέλκυαν ιδιαίτερα τα έντομα κι έτσι δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν με φυσιολογικό ρυθμό!

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά τη Μαριάννα για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.

ΑΠΟ http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: