ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ελεγκτικό Συνέδριο: «Πράσινο φως» για την ανάπλαση του γηπέδου Παναθηναϊκού

Θα εγκριθούν -τελικά- τα 7 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» στους Αμπελοκήπους

Το πράσινο φως άναψε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο υπό τον πρόεδρο του Νίκο Αγγελάρα, για την αναβάθμιση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο είχε «κόψει» ως παράνομο το κονδύλι των 7 εκατομμυρίων ευρώ που του είχε χορηγηθεί από τον τέως περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό για την αναβάθμιση του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» στους Αμπελοκήπους. Οι σύμβουλοι του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου  είχαν κρίνει ότι η επίμαχη χορήγηση είναι αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η αρχή της οικονομικότητας.

Όμως, ο Παναθηναϊκός άσκησε έφεση επί της εν λόγω απόφασης του 6ου Τμήματος που δεν ενέκρινε το κονδύλι για την αναβάθμιση του γηπέδου.

Τώρα, η μείζονα επταμελής σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, μετά από θετική εισήγηση του κ. Αγγελάρα, έκρινε ότι πρέπει να επιτραπεί η υπογραφή της επίμαχης προγραμματικής σύμβασης των 7 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της έδρας του Παναθηναϊκού.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχεδόν ομόφωνα, έκριναν ότι οι εργασίες επί του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού, καθιστούν το γήπεδο πιο ασφαλές τόσο για τους αθλητές, όσο και για τους φιλάθλους που το επισκέπτονται.

Συγχρόνως, όμως, οι εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του γηπέδου ανταποκρίνονται στις πρόσθετες προδιαγραφές που απαιτούνται από τους ελληνικούς κανονισμούς για τη διεξαγωγή του εθνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, αλλά και σε εκείνες τους κανονισμούς που ορίζονται από την αρμόδια ποδοσφαιρική ομοσπονδία (ΟΥΕΦΑ).

Παράλληλα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η χρηματοδότηση της περιφέρειας Αττικής με σκοπό την αναβάθμιση του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» άπτεται του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος που προκύπτει εμμέσως από τη διεθνή προβολή και διαφήμιση της χώρας μας.

Επίσης, κρίθηκε ότι η νομιμότητα της χρηματοδότησης της περιφέρειας Αττικής δεν προσκρούει στη γενική αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, εξειδικευόμενη στην αρχή της οικονομικότητας.

Και αυτό γιατί η αρμοδιότητα της περιφέρειας Αττικής να χρηματοδοτεί τον εξοπλισμό αθλητικών εγκαταστάσεων δεν συναρτάται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, από το χρονικό ορίζοντα λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείεται η αρμοδιότητα αυτή της περιφέρειας Αττικής, σε περίπτωση περιορισμένου χρόνου λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Εξάλλου, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, με το μεταγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 4117/2013, δηλαδή το νόμο 4258/2014, θεσπίστηκε συνολική ρύθμιση για την ανακατασκευή των υπαρχόντων αθλητικών-ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων, στην οποία εμπίπτει και το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Και αυτό γιατί το νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου έτους (νόμος 4258/2014) δεν διατυπώνει επιφυλάξεις για τους περιορισμούς που τέθηκαν από τον προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς (νόμος 4117/2013), κάτι που θα το έκανε εάν αυτό επιθυμούσε ο νομοθέτης.

Κατά συνέπεια, έκρινε η μείζονα επταμελής σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι προβλεπόμενες επεμβάσεις στο γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι σε αρμονία με τις νομοθετικές προβλέψεις του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του νόμου 4117/2013.

Για όλους αυτούς τους λόγους, κατέληξαν οι σύμβουλοι της μείζονος επταμελούς σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά νομική και ουσιαστική παραδοχή της αιτήσεως του Παναθηναϊκού, πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση του 6ου Τμήματος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου και να επιτραπεί η υπογραφή της επίμαχης προγραμματικής σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ελεγκτικό Συνέδριο είχε διαβιβαστεί για προέλεγχο η σύμβαση χορήγησης των 7 εκατ. ευρώ.
 
Τι προβλέπει η ανάπλαση του γηπέδου του ΠΑΟ:

Το πλαίσιο για την ανάπλαση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξανδράς, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει:
1) Αύξηση της χωρητικότητας του γηπέδου της Λεωφόρου σε 20.000 θέσεις (οι πρόσθετες εξέδρες θα μπουν πάνω από τις ήδη υπάρχουσες με στηρίγματα επί της Τσόχα και επί της Λ. Αλεξάνδρας και θα φτάνουν στο ύψος του πετάλου της Θύρας 13)
2) Αντικατάσταση όλων των παλιών καθισμάτων με νέα,
3) Εκσυγχρονισμός των αποδυτηρίων και των άλλων χώρων  του γηπέδου,
4) Την εγκατάσταση στους εξωτερικούς τοίχους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ενός υπερσύγχρονου φωτιζόμενου πλέγματος το οπιοίο θα αλλάζει χρώματα και επιγραφές. Δηλαδή θα είναι μια οθόνη ενσωματωμένη στους τοίχους που θα περιβάλλει το γήπεδο.
5) Χώρος πάρκινγκ,
6) Δημιουργία πεζογέφυρας επί της Λ. Aλεξάνδρας,
7) Βελτίωση των χώρων πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή του γηπέδου.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: