ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Πως να μην κολλάει το γάλα

Τι μπορείτε να κάνετε για να μην "πιάνει" το γάλα στην κατσαρόλα; Υπάρχει τρόπος; Ας δούμε στο
άρθρο που ακολουθεί.

Πόσο ενοχλητικό είναι όταν "πιάνει" το γάλα στη κατσαρόλα. Και πόσο δύσκολα βγαίνει ο καμένος λεκές. Θέλει πολλή προσπάθεια και πολύ τρίψιμο.
Υπάρχει κάτι που να μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να μην κολλάει το γάλα; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τρόπος, πριν τον δούμε όμως ας εξηγήσουμε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.


Γιατί κολλάει το γάλα


Το γάλα περιέχει βακτήρια, ορισμένα καλά και χρήσιμα για τον οργανισμό μας και άλλα βλαβερά. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να πίνουμε γάλα που δεν είναι βρασμένο.


Η επίτευξη μιας θερμοκρασίας γύρω στους 72 βαθμούς Κελσίου για ορισμένα δευτερόλεπτα είναι ικανή για να εξουδετερώσει τα κακά βακτήρια και είναι μια διαδικασία που ονομάζεται παστερίωση προς τιμήν του μεγάλου Γάλλου χημικού Λουίς Παστέρ.

Το γάλα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είναι παστεριωμένο γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν χρειάζεται βράσιμο. Ορισμένοι όμως το προτιμούν ζεστό, ενώ υπάρχουν και πολλές συνταγές που θέλουν το γάλα καυτό.

Όταν λοιπόν ζεσταίνουμε το γάλα στην κατσαρόλα ή στο μπρίκι, χωρίς απαραίτητα να βράσει, μετά από μια θερμοκρασία και πάνω έχει την τάση να κολλάει στον πάτο και να κάνει την ζωή μας δύσκολη.


Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς ζεσταίνεται, τα συστατικά του (πρωτεΐνες, σάκχαρα κλπ) κατεβαίνουν προς τα κάτω με αποτέλεσμα το γάλα να πιάνει, όπως λέμε, στον πάτο του σκεύους.

Το γεγονός αυτό δίνει στο γάλα μια μυρωδιά καμένου και μπορεί να καταστρέψει μια συνταγή μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής.

Τι να κάνετε για να μην κολλάει το γάλα


Είναι, λοιπόν αναπόφευκτο ότι το γάλα θα κολλήσει στην κατσαρόλα; Η απάντηση είναι ναι, αν απλώς το βάλετε και το αφήσετε μόνο του να βράσει. Για την ακρίβεια είναι παραπάνω από σίγουρο.

Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε και να γλιτώσετε φυσικά το καθάρισμα μετά.

Μία λύση είναι να ανακατεύετε συνεχώς το γάλα μέσα στο σκεύος ώστε να μην προλαβαίνουν τα συστατικά να καθίσουν στον πάτο και να τα φέρνετε με τον τρόπο αυτό στην επιφάνεια.


Ένας άλλος τρόπος, είναι να ρίξετε λίγο νερό στον πάτο του σκεύους, ίσα ίσα να καλύψει την επιφάνεια του, είτε πρόκειται για μπρίκι, είτε για κατσαρόλα και μετά να ρίξετε το γάλα. Όπως θα δείτε, το γάλα δεν θα κολλήσει!

Δοκιμάστε το!


ΑΠΟ http://coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: