ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Δεν έρχονται Ρώσοι τουρίστες στην Τριφυλία

  
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015 08:03 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/58025-rosoi-touristes

Συγκρατημένοι είναι οι ξενοδόχοι της Τριφυλίας από τα μηνύματα που παίρνουν από τα τουριστικά γραφεία και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Η αγορά της Ρωσίας φαίνεται ότι έχει παγώσει μετά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια, όταν η περιοχή είδε μεγάλη επισκεψιμότητα από την συγκεκριμένη αγορά.
Από πέρυσι ωστόσο φάνηκαν σημάδια σημαντικής κάμψης, ενώ φέτος αναμένεται να κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Μια σειρά από παράγοντες που εμπεριέχουν το οικονομικό στοιχείο φαίνεται ότι έχουν συμβάλει στην αναστροφή του κλίματος και όπως εξηγούν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση στην Ρωσία και την ραγδαία υποτίμηση του νομίσματός της ως και 52% σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο, πράγμα που για ένα μέσο Ρώσο -στον οποίο και απευθύνεται ο τουριστικός κλάδος της περιοχής- κάνει ακριβότερες τις διακοπές του κατά 52% σε σχέση με δύο χρόνια πριν.
Ενα μέρος της απώλειας αυτής φαίνεται να αντισταθμίζουν οι αγορές της Γερμανίας, Αυστρίας, Ολλανδίας και Σκανδιναβίας, ενώ σημαντικό πλήγμα είναι και η εσωτερική οικονομική κατάσταση της χώρας μας που επηρεάζει τον εγχώριο τουρισμό που επίσης είναι μεγάλο κομμάτι για την περιοχή της Τριφυλίας. Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, σημαντικό ρόλο στην όλη διαμόρφωση του κλίματος είναι οι αναφορές που γίνονται από ξένα μέσα ενημέρωσης για την χώρα μας, καθώς ρεπορτάζ με αρνητικές -ως επί το πλείστον- αναφορές δημιουργούν διστακτικότητα και αβεβαιότητα. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η περιοχή της Πελοποννήσου και κατά συνέπεια και η Δυτική Μεσσηνία είναι περιοχές που έχουν ζήτηση ως προορισμοί.
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Αρτίνα» στην Μαραθόπολη Κώστας Αγγελόπουλος επισήμανε: «Είμαστε συγκρατημένοι ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου καθώς οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι τώρα δεν είναι και τόσο καλές ακόμη σε σχέση με πέρυσι, που υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον την αντίστοιχη περίοδο. Οι κρατήσεις μέχρι τώρα είναι ελάχιστες και σε αυτό πιστεύω έχει παίξει ρόλο η οικονομική αστάθεια της χώρας μας. Από την άλλη, όλα τα ρεπορτάζ που γίνονται για τη χώρα μας από τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι αρνητικά, δημιουργούν μια αρνητική εικόνα με αποτέλεσμα και στον Ευρωπαίο τουρίστα να δημιουργείται μια αρνητική ψυχολογία. Οτιδήποτε αρνητικό δημοσιεύεται είναι κατά του τουρισμού, ακόμη και κάθε τι μικρό, καθώς λίγο - λίγο περνάει μια αρνητική εικόνα για τη χώρα μας. Όσον αφορά την αγορά της Ρωσίας -και εδώ να διευκρινίσουμε πως όταν λέμε Ρωσία εννοούμε και τις γύρω χώρες, όπως Ουκρανία και Λευκορωσία-, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά λόγω των εκεί σημαντικών προβλημάτων που υπάρχουν, ευελπιστούμε όμως αυτό να καλυφθεί από χώρες της Ευρώπης. Γενικά πάντως δεν φαίνεται τα πράγματα να είναι τόσο καλά, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα δημιουργεί αβεβαιότητα και στον τουρισμό και χαρακτηριστικό είναι ότι και οι κρατήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή γίνονται για διήμερα ή τριήμερα».
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ιδιοκτήτης του «Κυπαρισσία Beach» μας είπε: «Ο τουρισμός στην περιοχή μας προβλέπεται να πάει απλά καλά, με την προϋπόθεση όμως ότι και τα ξενοδοχεία 3 και 2 αστέρων που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων σε όλη την Δυτική Πελοπόννησο θα είναι επαρκώς οργανωμένα. Συγκεκριμένα εκτιμώ και περιμένουμε μια αύξηση από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, αλλά και Αγγλία, μικρότερη αύξηση από τις Σκανδιναβικές χώρες, αλλά θα υπάρχει σημαντική μείωση από την ρωσική αγορά. Μια μείωση που οφείλεται στο γεγονός ότι το ρούβλι έχει διολισθήσει έναντι του ευρώ και του δολαρίου κατά 52%. Επίσης η τιμή του πετρελαίου -στην εξαγωγή του οποίου στηρίζεται η ρωσική οικονομία- μειώθηκε, όλα αυτά έχουν επηρεάσει το μέσο Ρώσο στον οποίο απευθύνεται η περιοχή μας και όλη η Δυτική Πελοπόννησος. Από την άλλη η ελληνική αγορά όπου κατά 40- 50% αποτελεί  την κίνηση των ξενοδοχείων μας, δοκιμάζεται οικτρά από την οικονομική κατάσταση και συνεχώς παρατηρούμε χρόνο με το χρόνο σημαντική μείωση των Ελλήνων τουριστών, κάτι το οποίο αναμένεται και φέτος».
Ο Μιχάλης Τοάνογλου από το ξενοδοχείο “Messina Mare” στο Καλό Νερό τόνισε: «Την καλοκαιρινή περίοδο βλέπουμε να κινούμαστε τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Υπάρχουν τάσεις αύξησης από ήδη υπάρχουσες αγορές αλλά και προσέγγιση νέων αγορών -αυτά τα μηνύματα αποκρυπτογραφούμε από τις τουριστικές εκθέσεις που συμμετέχουμε και τα τουριστικά πρακτορεία. Ενώ θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι για πολιτικούς λόγους την περίοδο των εκλογών υπήρχε ένα γενικότερο μούδιασμα, το οποίο όμως έχει ακολουθήσει μια αύξηση της ζήτησης. Όσον αφορά την ρωσική αγορά, είναι γεγονός πως είχε δημιουργήσει προσδοκίες και δούλεψε 2-3 χρόνια στην περιοχή, η συγκυρία όμως, οικονομική και πολιτική, που έπληξε την Ρωσία έχει επηρεάσει την αγορά αυτή. Όμως εκδηλώνεται ενδιαφέρον από την Κεντρική Ευρώπη και την Σκανδιναβία. Η Πελοπόννησος είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και είναι ανερχόμενος τουριστικός προορισμός, είναι ένας προορισμός που ζητιέται και πάνω σε αυτό θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί με την Περιφέρεια. Υπάρχει θα έλεγα μια αισιοδοξία, υπάρχει όμως και ένας προβληματισμός για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και αν δεν λειτουργήσουν αρνητικά θα πάμε καλύτερα από πέρυσι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: