ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Διάκριση Μεσσήνιας σε διαγωνισμό μαγειρικής

Διάκριση στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Detrop 2015, στη Θεσσαλονίκη, απέσπασε η
σπουδάστρια Μαγειρικής Τέχνης του ΙΕΚ "Ορίζων" Αναστασία - Δήμητρα Φασουλή.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΙΕΚ διευκρινίζει ότι η σπουδάστρια έλαβε το χάλκινο μετάλλιο στον εν λόγω διαγωνισμό -και συγκεκριμένα στην κατηγορία Best Chef Student of the year preparation of a main dish Grand Prix, «από τις πιο δύσκολες που μπορεί να διαγωνιστεί ένας chef, μιας και ο διαγωνιζόμενος δεν γνωρίζει μέχρι τελευταίας στιγμής τα υλικά παρασκευής, ώστε να μπορέσει να έχει προετοιμαστεί αναλόγως», όπως σημειώνεται.
Την αποστολή του ΙΕΚ "Ορίζων" αποτελούσαν ο Πάρης Κωστόπουλος διευθυντής Κουζίνας του ΕΚ "Ορίζων", ο Κωνσταντίνος Βενυχάκης καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης της σχολής, η διαγωνιζόμενη Αναστασία - Δήμητρα Φασουλή και η βοηθός Διονυσία Ψώνη, μαθήτρια επίσης στη Σχολή Μαγειρικής του 1ου έτους.

Στον διαγωνισμό μετείχαν εκπρόσωποι από χώρες όπως η Νότιος Κορέα, η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη, τα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος, η Τουρκία, η Μάλτα, η Κροατία, το Ουζμπεκιστάν, η Λετονία, η Σερβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος κ.ά.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/57970-diakrisi-mageiriki

Δεν υπάρχουν σχόλια: