ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ Κοντονής: Το κράτος θα επιβάλλει πλέον βαριές ποινές

Το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ με τη μορφή που ξέραμε και το οποίο είχε επιτρέψει στην Ομοσπονδία και στη Super League να λειτουργούν ανεξέλεγκτες λαμβάνει τέλος, δηλώνει ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και προαναγγέλλει άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες τις επόμενες 15 ημέρες που θα δίνουν τη δυνατότητα στην Πολιτεία να τιμωρεί τους παράνομους του ποδοσφαίρου στα πεδία της βίας και της διαφθοράς.
Ο Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξη του στο «Bήμα» αποκαλύπτει το σχέδιο του υφυπουργείου
Αθλητισμού, που κρίνει αναγκαίο να παρέμβει προκειμένου να επιβάλλει η Πολιτεία διοικητικές ποινές στις ΠΑΕ, διακρίνει σκοπιμότητα σε εκείνους που τον εγκαλούν, ενώ δεν διστάζει να ομολογήσει ότι όταν παραλάμβανε το χαρτοφυλάκιό του δεν μπορούσε να διανοηθεί τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο υφυπουργείο και σε όλα τα επίπεδα.
«Ως δικηγόρος είχα το όνειρο και ήλπιζα να διαθέτω τον χρόνο να καταστρώσω έναν νόμο που δεν θα άλλαζε για χρόνια. Υστερα από 20 ημέρες στο υφυπουργείο ξέρετε πώς αισθάνομαι με τα διάφορα κουφέτα που μου πετάγονται καθημερινά; Οτι θα περάσω μια ζωή εδώ μέσα κατά την οποία θα τρέχω πίσω από τις εξελίξεις και διορθώνοντας κακώς κείμενα» περιγράφει ο κ. Κοντονής με μεγάλη δόση έκπληξης μπροστά σε αυτό που κλήθηκε να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει.
«Κατά τη γνώμη μου λανθασμένες και οι δύο. Και εκείνη που ζητούσε αυστηρότερα μέτρα, διότι δεν μας το επιτρέπει το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και εκείνη που θεωρούσε πως δεν έπρεπε να αναστείλουμε το πρωτάθλημα. Πρόκειται για άποψη επιχειρηματιών και ΠΑΕ που δεν θέλουν να χάσουν έσοδα! Ομως θα πρέπει να αναλογιστούν πού πάει αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν προϊόν. Ηδη τα γήπεδα είναι άδεια, στο τέλος δεν θα πηγαίνει κανένας.
Είναι ωστόσο σημαντικό ότι θα πάρουμε όλα τα νομοθετικά μέτρα ώστε η πολιτεία να μπορεί να επεμβαίνει. Εδώ είναι το πρόβλημα. Εξαντλείται η πειθαρχική διαδικασία από τα διοικητικά όργανα που έχει συγκροτήσει η διοργανώτρια αρχή, η οποία αποτελείται από αυτούς που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Ποιοι απονέμουν δικαιοσύνη; Αυτό το πλαίσιο έχει τελικά λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά; Αξιολογώντας όλη αυτή τη διαδρομή βλέπουμε πως δεν έχει γίνει τίποτε».
Πρέπει να επέμβουμε άμεσα. Βρήκαμε μια κατάσταση η οποία είναι απερίγραπτη. Με αυτό που θα κάνουμε θα γνωρίζουν ότι δεν τους κοιτάζει μόνο ένας αθλητικός εισαγγελέας της Super League. Αλλά θα τους κοιτάζει και το μάτι του κράτους, το οποίο ενδιαφέρεται όχι για τα συμφέροντα των ιδιοκτητών και των εταιρειών αλλά πρώτα και κύρια για τον ελληνικό λαό και τα νέα παιδιά που βρίσκουν μια διέξοδο στον αθλητισμό και τα ρίχνουν στη μαύρη τρύπα του οπαδισμού και της βίας».  Αυτό όμως έρχεται σε σύγκρουση με το περίφημο αυτοδιοίκητο.
«Το αυτοτελές δικαίωμα του κράτους να μπορεί να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα και ποινές σε κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες παρανομούν δεν εμπλέκεται με το αυτοδιοίκητο. Αν κάποιοι θεωρήσουν ότι μπαίνουμε στα χωράφια τους και δεν θα πρέπει να το κάνουμε, εμείς τους ενημερώνουμε πως θα το κάνουμε!
Δεν θα μας εμποδίσει ούτε η εγχώρια ομοσπονδία, ούτε οι διεθνείς. Αν είναι να αποκαταστήσουμε τον νόμο και την τάξη, να έχουμε καθαρά πρωταθλήματα σε όλα τα αθλήματα, διαφάνεια και εκδημοκρατισμό, θα το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος. Το είπαμε ευθέως και στην ΕΠΟ όταν συναντηθήκαμε. Θα το πούμε και στην UEFA και τη FIFA, με τους οποίους θα έχω συνάντηση στις αρχές Μαρτίου. Θέλουμε τη συνδρομή τους και την τεχνογνωσία τους. Αν όμως μας πουν πως αν επιχειρήσετε προσπάθεια για την πάταξη της βίας και υπέρ του εκδημοκρατισμού και της διαφάνειας δεν θα σας συνδράμουμε, αντιθέτως θα σας τιμωρήσουμε, ας μας τιμωρήσουν. Το λέω σε κάθε τόνο: δεν θα παίζουν ελληνικές ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις».
«Δεν γίνεται να επιβάλλει το κράτος διοικητικά πρόστιμα σε μια Ανώνυμη Εταιρεία, για παράδειγμα ξενοδοχειακή, επειδή παραβαίνει διατάξεις του νόμου και στον αθλητισμό το κράτος να έχει παραιτηθεί από κάθε παρέμβαση. Πώς ο υπουργός Οικονομικών επιβάλλει πρόστιμα και εδώ δεν μπορεί το κράτος να επιβάλει για θέματα που άπτονται της Δημόσιας Τάξης, της κοινωνικής συνοχής, της προστασίας της νεολαίας... Είναι δυνατόν; Πώς νομίζετε πως φτάσαμε εδώ που έχουμε φθάσει; Αυτό λοιπόν να το περιμένετε άμεσα. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε αποκτήσει δυνατότητα παρέμβασης». «Βλέπω μια σοβαρή παθογένεια του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και έχει να κάνει και με το γεγονός ότι υπάρχουν καταστάσεις ακραίας οπαδικής βίας που έχουν αυτονομηθεί ακόμη και από τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Μπορεί να θέλουν πράγματι να ελέγξουν το φαινόμενο, όμως ορισμένες φορές φθάνουν στο σημείο να το μεταχειρίζονται. Δεν θα κάνω δίκη προθέσεων, όμως οφείλω να πω ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς με όσα λέμε».

ΑΠΟ http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...