ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Η "ακτινογραφία" του... διαδόχου του ΕΝΦΙΑ - Τι προβλέπεται για την πρώτη κατοικία, πότε θα πληρώσουμε, τι ισχύει με το αφορολόγητο

- Σβήνουν και γράφουν στο υπουργείο Οικονομικών για τον... αντικαταστάτη του ΕΝΦΙΑ
- Πολλοί φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτες τις δύο τελευταίες δόσεις
- Το χρονοδιάγραμμα της αναπληρώτριας υπουργού, Νάντιας Βαλαβάνη
- Οι συνεχείς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που δημιουργούν σύγχυση
- Τι ισχύει με την φορολόγηση για την πρώτη κατοικία

Ο σχεδιασμός για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών, την
ώρα που η πορεία των φορολογικών εσόδων δείχνει ότι αρκετοί φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει τις δυο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Με δηλώσεις της, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, έχει τονίσει πως οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2015, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Αυτό συνεπάγεται... φρένο στις εισπράξεις από το φόρο στα ακίνητα, ενώ στο καλύτερο πιθανό σενάριο, οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις του νέου φόρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ ο προγραμματισμός που είχε γίνει για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 προέβλεπε την πληρωμή του σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι το τέλος Μαίου.

Η... "ακτινογραφία" του νέου φόρου


Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, το βασικό χαρακτηριστικό του νέου φόρου είναι πως η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη για την πλειονότητα των φορολογούμενων.


Ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κ. Φλαμπουράρης, έχει προαναγγείλει μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 10% έως 40%, ανάλογα με την περιοχή, καθώς και οικογενειακό αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας στα επίπεδα των 500.000 ευρώ.

Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με την προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για οριζόντια μείωση 30% - 35% των αντικειμενικών αξίων, ενώ η αναπροσαρμογή των τιμών που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για την φορολόγηση των ακινήτων θα γίνει ανά περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, σε κάποια περιοχή θα γίνει μείωση 10% και σε κάποια άλλη 40%.

Παιχνίδια με το χρόνο


Σχετικά με την αναπροσαρμογή των τιμών, αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο θα είναι τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές οι εμπορικές αξίες σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλές και βρίσκονται στο μισό ή ακόμα και στο 1/4 της αντικειμενικής τιμής

Σύμφωνα με αυτά, οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Σε ό, τι έχει να κάνει με το οικογενειακό αφορολόγητο όριο των 500.000 ευρώ της ακίνητης περιουσίας ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε πως θα αφορά στις αξίες των ακινήτων που θα προκύψουν μετά την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών.

Παρά ταύτα, αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι αν το αφορολόγητο όριο θα αφορά στην πρώτη κατοικία και μόνο ή στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Τα δεδομένα για την πρώτη κατοικία


Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ένα από τα πιθανά σενάρια είναι πως ο νέος φόρος -ως προς το αφορολόγητο όριο- θα μοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που νομοθετήθηκε το 2008.
Αυτό σημαίνει πως το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο σε μία κατοικία, την λεγόμενη «πρώτη». Αν η αξία της κατοικίας αυτής είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου, δηλαδή τα λοιπά κτίσματα, τα οικόπεδα εντός σχεδίου, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου, θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο.

Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολογήτου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τυχόν υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα και ο ανώτερος συντελεστής ενδεχομένως θα φθάνει στο 2%.

Τα έσοδα από το νέο φόρο υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και όπως έχει δηλώσει η Νάντια Βαλαβάνη, η υστέρηση θα καλυφθεί με τα έσοδα που θα προκύψουν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Τα βασικά σημεία του νέου Φόρου Ακινήτων


- Οικογενειακό αφορολόγητο: 500.000 ευρώ
- Ανώτατος συντελεστής: 2% (επίπεδα ΦΑΠ)
- Εξαιρούνται: Χωράφια
- Έναρξη πληρωμών: Σεπτέμβριος - Οκτώβριος
- Προσδοκώμενα έσοδα: περίπου 1,5 δισ. ευρώ (ΕΝΦΙΑ: 2,650 δισ. ευρώ)



Πηγή: Ημερησία
ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: