ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Μεσσηνία: Προβλήματα από την κακοκαιρία

Δημοσιεύθηκε από filiatranet.gr on Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015 | 3.2.15


 


Αρκετά προβλήματα παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας από την κακοκαιρία που έπληξε και το Νομό μας, τα οποία αντιμετωπίζονται από τις υπηρεσίες.

             Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 στην Εθνική Οδό Καλαμάτας – Σπάρτης κατέπεσαν βράχια με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται με δυσκολία. Για την απομάκρυνσή τους εργάστηκαν μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών από την ΠΕΜ.
              Την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 σημειώθηκε χιονόπτωση στον Ταΰγετο, όπου χρειάστηκε να επέμβουν μηχανήματα για να διατηρηθεί ο δρόμος Καλαμάτας – Σπάρτης ανοικτός, ενώ έγινε και ρίψη άλατος, υπό τον συντονισμό του εργοδηγού της ΠΕΜ κ. Τάσου Νανόπουλου.
              Την Δευτέρα το βράδυ σημειώθηκε κατάπτωση βράχου στην επαρχιακή οδό Πολιανή – Δυρράχι και σε απόσταση 3,5 χλμ. από την Πολιανή. Από το πρωί της Τρίτης το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με μηχανήματα της ΠΕΜ. Επίσης καθαρισμός από καταπτώσεις διενεργείται στην Καζάρμα  και στην 9η επαρχιακή οδό Ριζόμυλος – Κορώνη, καθώς και στην 13η επ. οδό Μεθώνη-Κορώνη-Φοινικούντα.
             
Καταπτώσεις βράχων σημειώθηκαν και στην περιοχή της Μάνης στο δρόμο Μηλαία – Παναγιά Γιάτρισσα, όπου μετέβη ο Δ/ντής Δ/νσης Τεχνικών Έργων κ. Παναγιώτης Γιαννακέας, προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση για  να συνταχθεί μελέτη για την αποκατάσταση του προβλήματος.
Επίσης, στο επαρχιακό δίκτυο Νέδας – Αμπελιώνας – Σκληρού έως τον Επικούριο Απόλλωνα, σήμερα Τρίτη, σημειώθηκε χιονόπτωση και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.  Μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών καθαρίζουν το δρόμο και ρίχνουν αλάτι.
              Όσον αφορά την αντιπλημμύριση, δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ το αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ λειτουργεί κανονικά.
              Οι Υπηρεσίες της ΠΕΜ βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να επέμβουν και να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προκύπτουν, ενώ το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας βρίσκεται σε  επικοινωνία με τους αρμοδίους και τους Δήμους.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών στις περιοχές που κρίνονται ως υψηλού κινδύνου όσο επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς και την αποφυγή των μετακινήσεων, εκτός των περιπτώσεων που κρίνονται άκρως απαραίτητες.

                        Από Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη