ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Έλληνας 102 ετών ο γηραιότερος οδηγός στην Ευρώπη

Με υπερηφάνεια λέει πως είναι πλέον ο πιο ηλικιωμένος οδηγός της Ευρώπης ο Χαράλαμπος Ράλλης
που θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό να εξακολουθεί να οδηγεί σε ηλικία 102 ετών.
Ο Χαράλαμπος Ράλλης είναι από την Ακράτα και πριν τέσσερις μήνες ανανέωσε το δίπλωμα οδήγησής του.
«Κάθε χρόνο περνάω από ειδικές εξετάσεις» δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Ελληνικός Κήρυκας» και στο ελληνικό πρόγραμμα της ραδιοφωνίας SBS που του πήραν συνεντεύξεις μιας και πρόκειται για «φαινόμενο».
Ο γηραιότερος οδηγός μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1935 και ασχολήθηκε με εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Το 1963 επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά επισκέπτεται και την Αυστραλία μια φορά τον χρόνο.
«Αισθάνομαι περδίκι και δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα υπερατλαντικά ταξίδια» λέει.
Στην Ελλάδα εξακολουθεί ακόμα ο ίδιος να ασχολείται με τα χωράφιά του και να κεντρώνει τα δέντρα του.
Όπως λέει, μεγάλη αγάπη του είναι το κολύμπι και τα μακροβούτια και περνά πολλές ώρες στη θάλασσα.
Ο Χαράλαμπος Ράλλης έχει μνήμη έφηβου, δεν φορά γυαλιά ακόμα και όταν διαβάζει τα πιο μικρά γράμματα και δεν κρατά μπαστούνι.
Όσον αφορά το μυστικό της μακροζωίας του δεν το ξέρει, όπως λέει.
Κάπνιζε έως τα 50 του αλλά έκοψε το τσιγάρο μονομιάς.
Σήμερα προτιμά για φαγητό, ψάρι και όσπρια, αλλά λίγο κρέας μιας και έφαγε "πολύ κρέας στην Αυστραλία".
«Πίνω κρασί, κυρίως κόκκινο αλλά δεν έχω μεθύσει ποτέ» λέει και προσθέτει: «Στις 10 Φεβρουαρίου θα γιορτάσω την 102 επέτειο των γενεθλίων μου στο Σίδνεϊ και θα το ρίξω έξω»!

ΑΠΟ http://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη