ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Intercomm Foods: Κατακτώντας τον κόσμο με ελιές και φρούτα

ΑΠΟ http://www.newmoney.gr/ Ιανουάριος 20, 2015



Στην Ελλάδα του εύκολου πλούτου, εδώ και χρόνια έχουμε ξεχάσει τον «άλλο» τρόπο να βγαίνουν λεφτά. Τον δύσκολο. Τον ανηφορικό.
Η ανάδυση μιας τάξης ολιγαρχών με πρόσβαση στο κρατικό χρήμα και τις πελατειακές σχέσεις θόλωσε τη ματιά πολλών, κυρίως κατά την τελευταία εικοσαετία. Το ίδιο έγινε και με το lifestyle που επικράτησε στις τάξεις των Ελλήνων επιχειρηματιών και το οποίο επέβαλε μέχρι και την
αφαίμαξη των ίδιων των επιχειρήσεων από τους ιδιοκτήτες τους, αφήνοντας μέσα στην κρίση και τη δίνη που αυτή επέφερε πολλές βιομηχανίες-κουφάρια. Κι αυτό διότι κάποιοι επέλεξαν να κερδίσουν προσωπικά χάνοντας τα ίδια τα δημιουργήματά τους - τις εταιρείες τους δηλαδή.
Η βιομηχανία τροφίμων που παράγει προϊόντα επεξεργασίας ελιάς και φρούτων Intercomm Foods και η διοίκησή της κάθε άλλο παρά ακολούθησαν τον εύκολο μα τόσο καταστροφικό αυτόν δρόμο. Θυμίζοντας τις μεγάλες παραδοσιακές ελληνικές βιομηχανίες που χτίστηκαν με πολύ κόπο και μεράκι και οι οποίες μακροημερεύουν στον χρόνο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εδρεύουσας στη Λάρισα εταιρείας Στέργιος Τσαγκούλης, αν και έχει μοντέρνα ματιά σε ό,τι αφορά τη δουλειά του, ως επιχειρηματική ιδεολογία έρχεται να μας θυμίσει τους μεγάλους, παλιούς, επιτυχημένους και εν τέλει σοφούς ανθρώπους του επιχειρείν.
Εκείνους που επέλεξαν να ζουν λιτά, να επικεντρώνονται στη δουλειά και τις εταιρείες τους και που επί της ουσίας δημιούργησαν αυτό που λέμε «ελληνικό καπιταλισμό».
Δεν είναι τυχαίο πως μόλις φέτος η εταιρεία, η οποία σήμερα διατηρεί δύο εργοστασιακές μονάδες σε Λάρισα και Αρτα, τοποθετήθηκε στις 15 πιο αναπτυσσόμενες ελληνικές βιομηχανίες και απασχολεί 400 εργαζομένους, μοίρασε μέρισμα. Κι αυτό όχι γιατί δεν πήγαινε καλά όλα αυτά τα χρόνια.
Κάθε άλλο, καθώς πρόκειται για μια βιομηχανία διαρκώς κερδοφόρα και με οικονομική συνέπεια. Απλώς εμμονή της διοίκησης Τσαγκούλη ήταν -και εξακολουθεί να είναι- η επανεπένδυση και η έμφαση στη δουλειά.
«Ο,τι δημιουργήσαμε το κάναμε μέσα από πολύ κόπο. Για να φανταστείτε, επιλογή μου ήταν για χρόνια να δουλεύω με έναν πολύ χαμηλό μισθό και να μην παίρνω εγώ και οι άλλοι μέτοχοι καν μέρισμα. Σήμερα το πρωί έφτασα στο εργοστάσιο στις 5.30 το πρωί. Τίποτα στη ζωή δεν σου χαρίζεται. Ολα θέλουν δουλειά, επιμονή, επένδυση και αγώνα», μας λέει ο άνθρωπος που χάρη στο όραμα και την προσωπική του στρατηγική σήμερα η Intercomm Foods έχει φτάσει να αποτελεί μια εταιρεία-πρότυπο ως προς την εξαγωγική της δραστηριότητα, καθώς εξάγει το 98% της παραγωγής της σε όλο τον πλανήτη - φτάνει, μάλιστα, να πραγματοποιεί πωλήσεις που θα ζήλευαν πολύ μεγάλες αθηναϊκές βιομηχανίες. Κι όλα αυτά έχοντας πληρώσει όλες τις φορολογικές της υποχρεώσεις, καθώς θέση και άποψη ζωής του κ. Τσαγκούλη είναι πως «δεν μπορείς εσύ να κερδίζεις και να μην αποδίδεις στη χώρα και την κοινωνία σου το μέρισμα που τoυ αναλογεί».
9 εκατ. ευρώ επενδύσεις εντός κρίσης
Μόλις το 2013 κι ενώ η κρίση άλλαζε αρνητικά το τοπίο στη χώρα οδηγώντας σε αφανισμό μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, η λαρισαϊκή εταιρεία αύξησε κατά 15,6% τις πωλήσεις της, ενώ το 2014 θα παρουσιάσει ακόμα καλύτερη πορεία. Οι πωλήσεις της το 2013 ανήλθαν σε 72,28 εκατ. ευρώ από 62,50 εκατ. ευρώ το 2012 (57,62 εκατ. ευρώ το 2011 και 45,82 εκατ. ευρώ το 2010), αυξημένες κατά 9,77 εκατ. ευρώ σε αξία, σε ετήσια βάση. Tα κέρδη της προ φόρων ανήλθαν σε 6,36 εκατ. ευρώ (+163,8%) και τα καθαρά κέρδη σε 4,51 εκατ. ευρώ (+171,2%).
Για το 2014 η πορεία θα είναι ακόμα καλύτερη με τζίρο 77,8 εκατ. ευρώ. Ομως το πιο σημαντικό απ' όλα είναι πως, εντός της κρίσης, ο κ. Τσαγκούλης και οι συνεργάτες του έχουν αποφασίσει την υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος επενδύσεων ύψους 9 εκατ. ευρώ με στόχο τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι σε μια αγορά που αλλάζει. Τόσο εγώ όσο και τα στελέχη μου ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο και βλέπουμε τις αλλαγές που συντελούνται. Θα σας μεταφέρω μια διεθνή εμπειρία μου. Στη Σουηδία βλέπαμε διαρκώς ιταλικές εταιρείες να μεταπωλούν ελιές Χαλκιδικής (που θεωρούνται η ανερχόμενη δύναμη στον χώρο της ελιάς) χωρίς να υπάρχει αναφορά της χώρας προέλευσης. Οταν λοιπόν ήρθαμε σε συνεννόηση να προωθήσουμε με την ελληνική πλέον σήμανση και σημαία τα προϊόντα της πατρίδας μας, το πρώτο πράγμα για το οποίο μας ρωτήσανε ήταν οι δυνατότητες των δικών μας βιομηχανικών μονάδων και φυσικά το κατά πόσο αυτές τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας. Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο, αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τα ελληνικά προϊόντα, τρόφιμα και φρούτα να χάνουν την ταυτότητά τους και να βαφτίζονται ιταλικά ή ισπανικά, οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και να επενδύουμε διαρκώς». λέει ο κ. Τσαγκούλης.
Με σπουδές στο Πολυτεχνείο, ως μηχανολόγος διέπεται από επιχειρηματικό ορθολογισμό. Γνωρίζει πως η χώρα μας έχει εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα, όμως είναι από εκείνους που κοίταξαν στο εξωτερικό και είδαν το μοντέλο λειτουργίας των άλλων επιχειρήσεων.
«Με σύνεση και χωρίς να καβαλήσουμε καλάμια, με μια ομάδα νέων στελεχών, των οποίων οι ηλικίες εκτείνονται από τα 25 έως τα 35 έτη, θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία-πρότυπο με έμφαση εκεί που η Ελλάδα πονάει: στις εξαγωγές», τονίζει ο κ. Τσαγκούλης. Και όντως, η οικογενειακή αυτή εταιρεία τα κατάφερε.
Οι εξαγωγές της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, το Μεξικό, την Αίγυπτο, την Κίνα, ακόμα και το Ιράν, όπου με μεγάλες δυσκολίες είχε πάει ο Ελληνας επιχειρηματίας πριν από 6 χρόνια και κατόρθωσε να κάνει δουλειές. Στους πελάτες της Intercomm συμπεριλαμβάνονται πολυεθνικές και άλλες επιχειρήσεις μαρμελάδας, παιδικών τροφών, χυμών φρούτων και άλλων προϊόντων επεξεργασίας φρούτων, καθώς και διεθνείς λιανεμπορικές αλυσίδες. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε επικέντρωση στις αραβικές χώρες καθώς το γεγονός πως οι Αραβες λόγω θρησκείας δεν πίνουν τούς οδηγεί στους χυμούς. Αρα για εταιρείες σαν κι εμάς υπάρχει μεγάλο περιθώριο δράσης», τονίζει.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως η λαρισαϊκή επιχείρηση διαφοροποιήθηκε από τον ανταγωνισμό απευθυνόμενη στην αγορά με καινοτόμα προϊόντα επεξεργασίας ελιάς και φρoύτων μέσα από συγκεκριμένη τεχνογνωσία. Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στη Λάρισα περιλαμβάνουν χώρους παραγωγής και αποθήκευσης σε έκταση περίπου 130.000 τ.μ., ενώ μια επένδυση στη δυτική Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Αρτα, έδωσε εργασία σε κόσμο από μια περιοχή παραμελημένη, ενώ ταυτόχρονα επέτρεψε στην ελληνική βιομηχανία να έχει αμεσότερη πρόσβαση στην Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη.
Καινοτόμα προϊόντα επεξεργασίας ελιάς και φρούτων
Η Intercomm Foods συνδυάζει την παρασκευή και την εξαγωγή τυποποιημένων προϊόντων ελιάς με το σήμα Delphi με ποικίλες βιομηχανικές δραστηριότητες επεξεργασίας, συσκευασίας και μεταποίησης φρούτων και άλλων αγροτικών προϊόντων από όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, είτε για ίδιο λογαριασμό είτε και για τρίτους με σήματά τους.
Οι κομπόστες ροδάκινου είναι, επίσης, ένας από τους σημαντικούς παραγωγικούς τομείς της, αν και ξεκάθαρη φιλοσοφία του κ. Τσαγκούλη από το 2000 και μετά είναι η επικέντρωση στην αγορά της ελιάς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η οικογενειακή εταιρεία Intercomm Foods Α.Ε. φτάνει σήμερα να συνεργάζεται στη Δυτική Ευρώπη με ορισμένους από τους μεγαλύτερους λιανεμπορικούς ομίλους (Carrefour, Aldi, Lidl, Tesco, ΟΒΙ κ.τ.λ.), για τους οποίους παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Ομιλοι στων οποίων τα ράφια πολύ δύσκολα κάποιος μπορεί να βάλει προϊόντα και οι οποίοι έχουν υψηλές απαιτήσεις ποιότητας.
Επίσης, η παρουσία της εταιρείας είναι ισχυρή με επώνυμα προϊόντα στις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Χρησιμοποιώντας την επωνυμία Delphi εξάγει τα προϊόντα της σε ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, ενώ στη Ρωσία έχει ισχυρή θέση με δική της εταιρεία η οποία διακινεί εκτός από τα δικά της προϊόντα (ελιές και κομπόστες) και άλλα είδη τροφίμων (ελαιόλαδο, τυροκομικά κτλ.). Επίσης η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της, εκτός από τη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στις αραβικές χώρες.
Η Intercomm Foods A.E. ξεκίνησε με την παραγωγή μαρμελάδας το 1990. Ως το 1996 παρασκεύαζε φασόν τα προϊόντα με το σήμα «Spin Span». Το 1999 προχώρησε στην εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής για την επεξεργασία και την τυποποίηση βερίκοκου και ροδάκινου. Μεγάλη επιτυχία της υπήρξαν οι κύβοι ροδάκινου σε ασηπτική συσκευασία που απευθύνονται στις γιαουρτοβιομηχανίες, στις φρουτοβιομηχανίες και στους παραγωγούς μαρμελάδας.
Τα τελευταία 15 χρόνια δραστηριοποιείται και στην επεξεργασία και τυποποίηση ελιάς, ενώ επιτεύχθηκε ο στόχος η Intercomm Foods A.E. να είναι της μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο της ελιάς στην Ελλάδα.
Ο κ. Στέργιος Τσαγκούλης, από τα τέλη της δεκαετίας του '90 πρώτος διείδε τις ευκαιρίες της ελληνικής ελιάς, σε μια περίοδο όπου η επιχείρηση δυσκολευόταν με την επικέντρωσή της μόνο στα φρούτα και τις μαρμελάδες. Ηδη από τα μέσα της δεκαετίας του '90 η μαρμελάδα έχανε το παιχνίδι λόγω της αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης (φράουλα κ.λπ.).
Τότε ήρθε η εναλλακτική λύση του κ. Τσαγκούλη: η ελιά. O ίδιος ανέλαβε τα ηνία και κυριολεκτικά εκτόξευσε τη βιομηχανία περνώντας τη στη νέα, υπερκερδοφόρα και εξωστρεφή περίοδό της. Με ιδέες πρωτότυπες και πείσμα, ο επιχειρηματίας κατόρθωσε όχι απλώς να μεγαλώσει τη βιομηχανία αλλά κυριολεκτικά να τη μεταμορφώσει.
Η Intercomm Foods εξελίχθηκε στα χέρια του σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του τομέα της σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Σήμερα ο κ. Τσαγκούλης και η σύζυγός του είναι οι βασικοί μέτοχοι και έχουν επικεντρωθεί πλήρως στην εξωστρεφή πορεία της επιχείρησης. Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες στα 400 άτομα μόνιμο προσωπικό προστίθεται και 900 άτομα εποχικό. Υπάρχει μάλιστα και συμφωνία ενοικίασης των εγκαταστάσεων της χρεοκοπημένης ΕΑΣ Λάρισας.
«Αν ψάχνετε λοιπόν ένα μυστικό για την επιτυχία, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τη δουλειά και την ταπεινοφροσύνη. Επίσης, το εμπόριο έχει "ηθική". Σε αυτά θα προσθέσω και τα καλά μας στελέχη, που θεωρούμε ότι είναι η δύναμή μας. Επί τη ευκαιρία, να ευχαριστήσω και δημοσίως τον δ/ντή του εργοστασίου ελιάς Πέτρο Διαμαντή για τη συμβολή του στην είσοδο και εδραίωση της εταιρείας μας στον χώρο της τυποποίησης ελιάς. Στόχος μας είναι να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους δραστήριους, που θα χαίρονται να εκπροσωπούν διεθνώς την εταιρεία. Ξέρετε, στο εξωτερικό υπάρχουν στελέχη που όταν διαπραγματεύονται νομίζεις πως οι ίδιοι είναι ιδιοκτήτες. Αυτό είναι κάτι που έχουμε επιτύχει στην εταιρεία μας», τονίζει ο κ. Τσαγκούλης.
«Αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο, αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τα ελληνικά προϊόντα, τρόφιμα και φρούτα να χάνουν την ταυτότητά τους και να βαπτίζονται ιταλικά Ή ισπανικά, οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και να επενδύουμε διαρκώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: