ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Λύθηκε το μυστήριο των ριγών της ζέβρας

Επιστήμονες πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο της... ζέβρας: πώς δηλαδή το ζώο αυτό απέκτησε τις
ασπρόμαυρες ρίγες του. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο μοτίβο διατηρεί τα ζώα δροσερά κάτω από τον καυτό αφρικανικό ήλιο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαφορά με την οποία απορροφάται και εκπέμπεται η θερμότητα από τα σκούρα και λευκά τμήματα δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς στο ζώο, κάτι σαν... φυσικό air-condition!
Τη θεωρία αυτή ανέπτυξαν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι συνέκριναν τις λωρίδες που έχουν οι ζέβρες σε 16 διαφορετικές τοποθεσίες και τις συνθήκες διαβίωσής τους εκεί, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών, της βλάστησης και της παρουσίας λιονταριών και μυγών που δαγκώνουν.
Η ανάλυση αποκάλυψε μια καθαρή σύνδεση ανάμεσα στη θερμοκρασία και το μοτίβο της γούνας των ζώων, με τις ζέβρες που ζούσαν στις πιο θερμές περιοχές να έχουν τα πιο... ριγέ σώματα. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Open Science, οι ζέβρες που ζούσαν σε περιοχές με τροπικό κλίμα είχαν ακόμη τις πιο σκούρες λωρίδες και, κατά συνέπεια, τις καλύτερες συνθήκες κλιματισμού, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.
Παλαιότερα είχε υποστηριχθεί ότι οι λωρίδες εξυπηρετούσαν μια πολύ συγκεκριμένη λειτουργία, που δεν ήταν άλλη από τη δημιουργία μιας οπτικής ψευδαίσθησης η οποία ζαλίζει τα πεινασμένα λιοντάρια.
Ωστόσο, η ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ισχυρίζεται πως αν ίσχυε αυτό, τότε θα έπρεπε να έχουν βρει περισσότερα λιοντάρια στις περιοχές που οι ζέβρες διαπιστώθηκε ότι είχαν τις λιγότερες ρίγες.
Επιπλέον, παρατήρησαν ότι τα λιοντάρια ήταν πολύ καλά στο να πιάνουν ζέβρες, επομένως αν οι λωρίδες λειτουργούσαν ως αμυντικός μηχανισμός, μάλλον δεν ήταν και τόσο αποτελεσματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: