ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Σύμφωνα με τους οινοποιούς: Δύσκολη χρονιά για την αμπελουργία

Από τις πιο δύσκολες χρονιές για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς αποδείχθηκε η φετινή, καθώς οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή και ευνόησαν τις ασθένειες και μείωσαν τους αλκοολικούς βαθμούς. Οι τοπικές επιχειρήσεις οινοποίησης ωστόσο κατάφεραν κι εξασφάλισαν άριστης ποιότητας σταφύλια από παραγωγούς που κάνουν συστηματική καλλιέργεια και αντιμετώπισαν έγκαιρα τις συνέπειες του καιρού. Κι ελπίζουν σε μια άνοδο των πωλήσεών τους καθώς έχουν αρχίσει να λαμβάνουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα από την αγορά. 
 Να σημειωθεί πως οι Μεσσήνιοι οινοποιοί προμηθεύονται σταφύλια από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και σε ορισμένες περιοχές η συγκομιδή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί γιατί η παραγωγή ήταν πιο όψιμη φέτος κατά περίπου 10 με 15 ημέρες. 

Ο Γιάννης Τσαβολάκης ("Biovin") κάνει λόγο για μια δύσκολη χρονιά καθώς παρουσιάστηκε νωρίς περονόσπορος και θειαφασθένεια στις καλλιέργειες. Βέβαια, τονίζει πως ζημιά έγινε στα χτήματα των παραγωγών που δεν κάνουν συστηματική καλλιέργεια και δε ράντισαν έγκαιρα με χαλκό και θειάφι. Αυτό είχε συνέπεια να παρουσιαστούν ασθένειες. Ο ίδιος ωστόσο βρήκε καλή σοδειά από συστηματικούς παραγωγούς ενώ απευθύνθηκε και σε άλλους γειτονικών περιοχών, κυρίως της Τρίπολης και της Νεμέας.
Οι ασθένειες εκτικά πως γενικά στην ευρύτερη περιοχή μείωσαν την καλή σοδειά κατά ένα 20% περίπου. Τώρα η διαδικασία ολοκληρώνεται και μετά τα Χριστούγεννα αναμένεται να βγει στην αγορά η φετινή παραγωγή.
Οσον αφορά στην αγοραστική κίνηση, σε σχέση με πέρυσι διαπίστωσε πως φέτος ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα, ενδεχομένως λόγω της αύξησης των επισκεπτών στην περιοχή μας.

Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος ("Οινομεσσηνιακή") επίσης μιλάει για μειωμένη παραγωγή λόγω των ασθενειών που έπληξαν τις καλλιέργειες. Οπως όμως εξηγεί από τη μεριά του, η Μεσσηνία υπέστη τις λιγότερες συνέπειες συγκριτικά με τις γειτονικές οινοπαραγωγές περιοχές, λόγω του καιρού. Ο τρύγος βέβαια σε ορισμένες περιοχές ακόμα συνεχίζεται, καθώς η παραγωγή ήταν πιο όψιμη από άλλες χρονιές, ειδικά στις περιοχές της Τρίπολης και της Μαντινείας, όπου θα κρατήσει ακόμα λίγες ημέρες ο τρύγος, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός.
Από τα σημαντικότερα όμως προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος οι οινοποιοί -πέρα από τη μειωμένη διαθέσιμη ποσότητα καλής παραγωγής- είναι κυρίως οι χαμηλοί αλκοολικοί βαθμοί των σταφυλιών σε ορισμένες περιοχές, φαινόμενο που παρατηρήθηκε λιγότερο ίσως στη Μεσσηνία.  Εξαιτίας των χαμηλών αλκοολικών βαθμών αρκετά μάλιστα αμπέλια δεν τρυγήθηκαν.
Οσον αφορά στην αγοραστική κίνηση, ο ίδιος διαπίστωσε πως η φετινή περίοδος  κυμάνθηκε στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, με ανοδικές τάσεις κυρίως από το εξωτερικό.

Ο Σπύρος Λαφαζάνης, υπεύθυνος για τη λειτουργία του οινοποιείου του "Α.Σ. Νέστωρ" κάνει λόγο για έναν από τους χειρότερους τρύγους των τελευταίων ετών, καθώς οι καιρικές συνθήκες έκαναν πολύ δύσκολα τα πράγματα όσον αφορά στην ποιότητα και στην ωρίμανση των σταφυλιών.

Ο Νίκος Μαυρίκης ("Οινοποιεία Μαυρίκη") απευθύνθηκε σε παραγωγούς που καλλιεργούν συστηματικά και πρόλαβαν κι έσωσαν τη σοδειά τους από τις συνέπειες του καιρού, οι οποίοι επισημαίνει πως είναι αρκετοί στο νομό μας, πράγμα που οδήγησε σε μια ποιοτική σοδειά, αν και περιορισμένη γενικά. Από τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίζει είναι η όψιμη παραγωγή καθώς η συγκομιδή ξεκίνησε περίπου ένα 10ήμερο πιο αργά, σε σχέση με πολλές χρονιές του παρελθόντος.
Τώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης και η εκτίμησή του είναι πως και φέτος "θα έχουμε πολύ καλό κρασί". Οπως τονίζει, όσα σταφύλια σώθηκαν από τον καρό στη Μεσσηνία έχουν, εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και καλούς αλκοολικούς βαθμούς.
Οσον αφορά στο εμπορικό κομμάτι, το καλοκαίρι κύλησε μουδιασμένα "παρότι επικρατούσε η πεποίθηση πως υπάρχει τουρισμός και λόγω της αύξησης των πτήσεων". Οπως εξηγεί, τα μαγαζιά της Καλαμάτας δε δούλεψαν όπως αναμενόταν και αυτή η περίοδος είναι μεταβατική καθώς αναμένεται να δουλέψουν οι χειμωνιάτικες ταβέρνες. Τα μηνύματα ωστόσο που λαμβάνει είναι ελπιδοφόρα.

Ο Παναγιώτης Νινιός επίσης διαπιστώνει πως πρόκειται για μια δύσκολη χρονιά λόγω των ζημιών σε αρκετές καλλιέργειες από περονόσπορο αλλά και το γεγονός πως ήταν όψιμη η φετινή παραγωγή. Και ο ίδιος επισημαίνει πως οι παραγωγοί που έκαναν συστηματική καλλιέργεια έσωσαν την καλλιέργεια και είχαν καλή παραγωγή ενώ "όσοι ήταν του καφενείου δεν έκαναν τίποτα", σημειώνει χαρακτηριστικά. Βέβαια, υπάρχει ένα ζήτημα με τους χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς, παρατηρεί σημειώνοντας πως στην όψιμη παραγωγή και λόγω βροχής κυμαίνονται γύρω στους 10 με 11.
Γενικότερα για την αγοραστική κίνηση, επισημαίνει το γεγονός πως δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, γεγονός που κάνει τα πράγματα δύσκολα και για τους οινοποιούς και για τους παραγωγούς και αναφέρεται ειδικότερα στο μούστο λέγοντας πως είναι λίγες οι ποσότητες που κινούνται φέτος. Ωστόσο, εκφράζει την αισιοδοξία του πως το κρασί θα πουληθεί στη συνέχεια, καθώς ήδη έχει κερδίσει μεγάλη μερίδα των καταναλωτών και δείχνει πως πηγαίνει καλά, κυρίως λόγω χαμη      

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/46440-oinopoioi-ampelourgia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...