ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

16 μήνες περιπλανιόταν στον Ωκεανό! Πως επέζησε ο ναυαγός!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ενας άνδρας, το σκάφος του οποίου προσάραξε σε ατόλη του Ειρηνικού Ωκεανού, δήλωσε ότι είχε αποπλεύσει τον Σεπτέμβριο 2012 από το Μεξικό και περιπλανήθηκε επί 16 μήνες στη θάλασσα. Ο ναυαγός ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του καθώς ο σύντροφός του στο ταξίδι δεν επέζησε αυτής της περιπέτειας.

Ο άνδρας, αδυνατισμένος, με μακριά μαλλιά και γένια, εντοπίσθηκε χθες, όταν το μήκους 7 μέτρων σκάφος του προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο της ατόλης Εμπον.

Επέζησε τρώγοντας χελώνες, πουλιά και ψάρια και πίνοντας αίμα χελώνας, όταν δεν έβρεχε

"Δεν βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά συνέρχεται. Τού δώσαμε πολύ νερό, ανακτά τις δυνάμεις του ", δήλωσε ο Ολα Φιέλσταντ, νορβηγός φοιτητής της Ανθρωπολογίας που κάνει ερευνητική εργασία στην ατόλη του Ειρηνικού.
Ο άνδρας έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση, αλλά δεν κινδυνεύει. Μπορεί να περπατήσει. "Το σκάφος μοιάζει να έχει μείνει πολύ καιρό στο νερό", πρόσθεσε ο νορβηγός φοιτητής.

Ο ναυαγός, ντυμένος μόνο με φθαρμένα εσώρουχα, δηλώνει ότι απέπλευσε από το Μεξικό και έβαλε πλώρη προς το Σαλβαδόρ τον Σεπτέμβριο 2012 με έναν συνεπιβάτη που πέθανε εδώ και πολλούς μήνες στη θάλασσα.

Η ΑΤΟΛΗ ΕΜΠΟΝ
Η αφήγησή του είναι ασαφής, καθώς δεν μιλάει παρά μόνο ισπανικά. Το όνομά του είναι Χοσέ Ιβάν.
Επέζησε τρώγοντας χελώνες, πουλιά και ψάρια και πίνοντας αίμα χελώνας, όταν δεν έβρεχε.

Καθώς στο σκάφος του δεν βρέθηκαν σύνεργα ψαρέματος, ο νορβηγός φοιτητής θεωρεί ότι ψάρευε με τα χέρια του. Μία χελώνα βρέθηκε στο σκάφος κατά την άφιξή του στην ατόλη.

Ο ναυαγός μεταφέρθηκε στο νησί Εμπον, που ανήκει στα νησιά Μάρσαλ εν αναμονή της μεταφοράς του στην πρωτεύουσα Μαζούρο.

Το μοναδικό αεροσκάφος που μπορεί να προσγειωθεί στο Εμπον είναι υπό επισκευή.

Το 2006, βρέθηκαν τρεις μεξικανοί ψαράδες αφού περιπλανήθηκαν στη θάλασσα επί εννέα μήνες σε ένα σκάφος εννέα επί τρία χωρίς σκέπαστρο.

Η ΑΤΟΛΗ ΕΜΠΟΝ

ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...