ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

«Όμηροι» του Ταμείου Παρακαταθηκών 24.400 δανειολήπτες

«Όμηροι» του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είναι 24.400 δανειολήπτες, των οποίων τα στεγαστικά δάνεια τιτλοποιήθηκαν και δεν μπορούν να υπαχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η είδηση επιβεβαιώθηκε έπειτα από στοιχεία που απέστειλε το Ταμείο στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει σε έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ανέφεραν ότι τα τιτλοποιημένα δάνεια δεν μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση.

Όπως έγινε γνωστό από το έγγραφο που εστάλη στη Βουλή, πρόκειται για τη μεταβίβαση και

τιτλοποίηση εσόδων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της χρονικής περιόδου από 30 Απριλίου 2006 έως 28 Αυγούστου 2013, από ένα μέρος του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων που είχαν χρησιμοποιηθεί από την 1η Ιουλίου 1998 έως τις 30 Ιουνίου 2004. «Σήμερα (με υπόλοιπο 30-6-2013) παραμένουν τιτλοποιημένα 24.400 δάνεια που αντιστοιχούν στο 12% των ενεργών δανείων του στεγαστικού τομέα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.
Στο ίδιο έγγραφο, το Ταμείο παραδέχεται ότι στις ρυθμίσεις (επιμήκυνση, μερική καταβολή, αναστολή κ.λπ.) «δεν είναι δυνατό να συμπεριληφθούν τα τιτλοποιημένα δάνεια, εφόσον έχουν μεταβιβαστεί οι σχετικές απαιτήσεις». Τυχόν αιτήσεις ρυθμίσεων που αφορούν σε δάνεια της κατηγορίας αυτής εξετάζονται κατά περίπτωση από το Δ.Σ. μέσα στο πλαίσιο των συμβατικών δυνατοτήτων του. Προ ημερών, σε άλλη απάντησή του, προς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αυτήν τη φορά, το Ταμείο είχε δηλώσει ότι η μόνη μεταβίβαση και τιτλοποίηση απαιτήσεων από χορηγηθέντα στεγαστικά έγινε στην εταιρεία ειδικού σκοπού Grifonas Finance No 1 PLC με έδρα το Λονδίνο, η οποία δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό. Τα στεγαστικά που μεταβιβάστηκαν σε αυτό το fund ήταν ύψους 950 εκατ. ευρώ.


ΑΠΟ http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...