ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Πρώτη φυλάκιση χωρίς αναστολή για κακοποίηση σκύλου στην Ελλάδα

Πριν μερικούς μήνες, κάτοικος της Κάτω Καμήλας Σερρών εντοπίστηκε να σέρνει με την μηχανή του το σκύλο του. Το μαρτύριο έλαβε χώρα για αρκετές ώρες ώσπου κάποιοι νεαροί κατάφεραν να σταματήσουν το δράστη και να σώσουν το ζώο.
Σήμερα στις 9 το πρωί στις  ιδιοκτήτης του ζώου, δικάστηκε στο τριμελές κακουργιοδικείο Σερρών και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο, χωρίς αναστολή.
Όπως ενημερώνει η Πανελλήνιο Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται κάποιος για κακοποίηση ζώου χωρίς αναστολή και γι’ αυτό το λόγο η απόφαση θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική
για την προστασία των ζώων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ΠΦΠΟ στην Κάτω Καμήλα Σερρών δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα και ο Πρόεδρος δεν εφαρμόζει κανένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Είναι μάλιστα μία περιοχή που οι κακοποιήσεις ζώων είναι ιδιαίτερα αυξημένες και συμβαίνουν με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας.
Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσαν οι νεαροί που ακινητοποίησαν το δράστη και σταμάτησαν το μαρτύριο του άτυχου τετράποδου.
Οι φωτογραφίες είναι από την ημέρα διάσωσης του ζώου. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής το σκύλο παρέλαβε ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών και σήμερα το ζώο είναι ασφαλές στην νέα του οικογένεια.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: