Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ από τον διαβήτη τύπου 2 μέσω της μεσογειακής διατροφής, με έμφαση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, επιβεβαιώνεται ακόμα
μία φορά από τα αποτελέσματα νέας έρευνας, σύμφωνα με την οποία η
μεσογειακή διατροφή, χωρίς να μειωθεί η πρόσληψη θερμίδων, μπορεί
ενδεχομένως να προστατεύει από τον διαβήτη 2, ανθρώπους που
αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Συγκεκριμένα, ερευνητές που ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 3.500
ανθρώπων με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ανακάλυψαν ότι όσοι
ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή είχαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες
να εμφανίσουν διαβήτη τα επόμενα 4 χρόνια σε σύγκριση με όσους
ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Salas-Salvado, καθηγητή διατροφής στο Rovira i
Virgili University, τυχαιοποιημένες δοκιμές έδειξαν ότι παρεμβάσεις στον
τρόπο ζωής που προάγουν την απώλεια βάρους μπορούν να μειώσουν την
εμφάνιση διαβήτη
τύπου 2, ωστόσο, δεν είχε αξιολογηθεί στο παρελθόν αν διατροφικές αλλαγές χωρίς περιορισμό θερμίδων ή αυξημένη άσκηση επίσης προστατεύουν από την εμφάνιση διαβήτη. Εκτός από το ότι η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ωφέλιμη για ανθρώπους με καρδιοπάθεια, εκτιμάται ότι έχει συστατικά που μειώνουν τη φλεγμονή σε όλο τον οργανισμό και μπορεί να έχει επίδραση στον διαβήτη. Για τη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Χρονικά Εσωτερικής Παθολογίας» (Annals of internal medicine), οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από υπάρχουσα δοκιμή που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της μεσογειακής διατροφής με διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Η ΕΡΕΥΝΑ
Στην έρευνα, που διήρκεσε από το 2003 έως το 2009, έλαβαν μέρος 3.541 άνθρωποι, 55 έως 80 ετών. Κανένας δεν είχε διαβήτη στην έναρξη της δοκιμής αλλά όλοι είχαν τουλάχιστον 3 παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν το κάπνισμα, το υπερβάλλον βάρος και η υψηλή χοληστερόλη. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μεσογειακή διατροφή που αντλούσε τα περισσότερα ακόρεστα λιπαρά από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η δεύτερη ομάδα ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή που χρησιμοποιούσε ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ως κύρια πηγή ακόρεστων λιπαρών και η τρίτη έδωσε έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης όλων των λιπαρών. Καμία από τις διατροφές ωστόσο δεν ζητούσε από τους συμμετέχοντες να μειώσουν τις θερμίδες ή να αυξήσουν την άσκηση.
ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr/
τύπου 2, ωστόσο, δεν είχε αξιολογηθεί στο παρελθόν αν διατροφικές αλλαγές χωρίς περιορισμό θερμίδων ή αυξημένη άσκηση επίσης προστατεύουν από την εμφάνιση διαβήτη. Εκτός από το ότι η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ωφέλιμη για ανθρώπους με καρδιοπάθεια, εκτιμάται ότι έχει συστατικά που μειώνουν τη φλεγμονή σε όλο τον οργανισμό και μπορεί να έχει επίδραση στον διαβήτη. Για τη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Χρονικά Εσωτερικής Παθολογίας» (Annals of internal medicine), οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από υπάρχουσα δοκιμή που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της μεσογειακής διατροφής με διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Η ΕΡΕΥΝΑ
Στην έρευνα, που διήρκεσε από το 2003 έως το 2009, έλαβαν μέρος 3.541 άνθρωποι, 55 έως 80 ετών. Κανένας δεν είχε διαβήτη στην έναρξη της δοκιμής αλλά όλοι είχαν τουλάχιστον 3 παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν το κάπνισμα, το υπερβάλλον βάρος και η υψηλή χοληστερόλη. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μεσογειακή διατροφή που αντλούσε τα περισσότερα ακόρεστα λιπαρά από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η δεύτερη ομάδα ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή που χρησιμοποιούσε ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ως κύρια πηγή ακόρεστων λιπαρών και η τρίτη έδωσε έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης όλων των λιπαρών. Καμία από τις διατροφές ωστόσο δεν ζητούσε από τους συμμετέχοντες να μειώσουν τις θερμίδες ή να αυξήσουν την άσκηση.
ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου