ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Μολυσμένα τμήματα ποταμών της Μεσσηνίας

Πρόβλημα ρύπανσης σε τμήματα αρκετών ποταμών της Μεσσηνίας διαπιστώνει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο ολοκλήρωσε τριετές πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας και εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης των ποταμών στο νομό μας.
Η ρύπανση εστιάζεται σε τμήματα των ποταμών Αίπης, Δεσπότης, Μουρτιάς, Λιγδού και Καρυά, καθώς και στον κάτω ρου του Παμίσου και του Αρι.
Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν χθες στο Διοικητήριο, στην Καλαμάτα, στη συνάντηση μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και του μεσσηνιακής καταγωγής επιστημονικού υπεύθυνου του ΕΛΚΕΘΕ, δόκτορα Κωνσταντίνου Γκρίτζαλη.

Παρουσιάστηκαν ειδικότερα -όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου του αντιπεριφερειάρχη- «τα αποτελέσματα ορισμένων χημικών παραμέτρων (φαινόλες, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και θρεπτικά άλατα) και δόθηκε έμφαση στους σταθμούς όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες τιμές, καθώς και τ’ αποτελέσματα της ταξινόμησης των σταθμών με βάση ορισμένους βιολογικούς δείκτες (BMWP, STAR_ICMi)».
Στη χθεσινή συνάντηση -συνεχίζει η ανακοίνωση- μετείχαν επίσης εκπρόσωποι επιστημονικοτεχνικών επιτροπών και των Επιτροπών παρακολούθησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας - οι οποίοι είχαν υπογράψει επίσης τη σχετική σύμβαση με το ΕΛΚΕΘΕ. Η εν λόγω σύμβαση αφορούσε την παρακολούθηση της ποιότητας των νερών και την εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης σε Πάμισο, Αρι, Λιγδού, Αίπη, Καριά, Τζάνε - Πολυλίμνιο, Μαυροζούμενα, Δεσπότη, Μουρτιά, Αρκαδικό, Νέδα και Βελίκα.
Στη χθεσινή συνάντηση επίσης «έγινε ενημέρωση για τα συνολικά αποτελέσματα από τις 12 δειγματοληψίες που έγιναν την περίοδο 2010-2013 και συγκεκριμένα για τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων, των φυσικοχημικών αναλύσεων, των υδρομορφολογικών χαρακτηριστικών και της βενθικής πανίδας στο δίκτυο των 19 σταθμών του ποταμών του νομού Μεσσηνίας και της παράκτιας ζώνης του Μεσσηνιακού Κόλπου».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς επισήμανε πως «τα παραπάνω αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για την λήψη απαραίτητων μέτρων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλή κατάσταση σε όλα τα υδάτινα σώματα του νομού», ενώ ήδη δόθηκε η σχετική εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες όπως οι Διευθύνσεις Υγείας και Ανάπτυξης καθώς και το Τμήμα Περιβάλλοντος.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/32478-molysmena-potamia-messinia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.