ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων

«Πράσινο φως» για την υλοποίηση του μέτρου για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων
άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας (298/14) νόμιμο και σύμφωνο με το Σύνταγμα το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Το σχέδιο ΠΔ πρόκειται να εκδοθεί σε εκτέλεση του νόμου 3843/10, με στόχο την πλήρη καταγραφή των ακινήτων στην πραγματική κατάσταση των κτιρίων, έτσι ώστε να προαχθεί η διαφάνεια και η ασφάλεια των κατασκευών, αλλά και των συναλλαγών.
Μόλις ολοκληρωθούν οι διορθώσεις που υποδεικνύει το ΣτΕ, υπογραφεί το σχέδιο ΠΔ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για την ημερομηνία από την οποία θα τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής ακινήτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ σε δέκα χρόνια, όσον αφορά τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια.
Η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου θα απαιτείται και θα ενημερώνεται σε κάθε είδους μεταβίβαση, σε διαδικασίες για την έγκριση δόμησης, ακόμα και για εργασίες μικρής κλίμακας, ενώ θα συμπληρώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ύστερα από περιοδικούς ελέγχους, ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου, έτσι ώστε να παρακολουθούνται οι κατασκευές σε μόνιμη βάση.
Στόχος
Το νέο μέτρο φιλοδοξεί να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, καθώς ελαχιστοποιεί την επαφή του πολίτη με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται πολλοί υπάλληλοι από διάφορες εργασίες, ώστε να ρίχνεται το βάρος στους ελέγχους.

Με την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των βάσεων δεδομένων του κράτους, θα χτυπηθεί αποφασιστικά η αυθαίρετη δόμηση, ενώ θα εμποδιστεί η χρήση κάθε ακινήτου που δεν έχει καταγραφεί.
Μόλις λειτουργήσει το σχετικό σύστημα, το πιστοποιητικό πληρότητας κτιρίου θα αντικαταστήσει τη βεβαίωση μηχανικού και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, στις διαδικασίες μεταβιβάσεων, κ.λπ. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει τον περιοδικό έλεγχο των κατασκευών με την καταγραφή της πραγματικής τους κατάστασης, ενώ η βάση δεδομένων της «ταυτότητας κτιρίου» θα είναι συνδεδεμένη με το Κτηματολόγιο, τη ΔΕΗ και το υπουργείο Οικονομικών.
Τα κτίρια που εντάχθηκαν στη νομοθεσία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων πρέπει να ολοκληρώσουν την ταυτότητα κτιρίου εντός 5ετίας από τη δημοσίευση του ΠΔ στο ΦΕΚ.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...