ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Διέγερση αντί για χαλάρωση προκαλούν τα ηλεκτρονικά βιβλία

Μπορεί η ανάγνωση ενός βιβλίου να αποτελεί χαλαρωτική διαδικασία και να βοηθάει να μάς πάρει ο ύπνος, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με την ανάγνωση ηλεκτρονικού βιβλίου (ebook), σύμφωνα με έρευνα που έκαναν επιστήμονες από το Χάρβαρντ.

Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν, λόγω του φωτός που εκπέμπουν όλες οι συσκευές ηλεκτρονικών βιβλίων, όχι απλώς επηρεάζουν αρνητικά το στάδιο έναρξης του ύπνου και την ποιότητά του, αλλά επηρεάζουν και την εγρήγορση κατά τη
διάρκεια της επόμενης ημέρας.

Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών οι ειδικοί από το τμήμα Μελέτης Υπνου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έκαναν για δύο εβδομάδες ένα πείραμα με εθελοντές νεαρούς ενήλικες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη διάβαζε για τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο ηλεκτρονικό βιβλίο και η δεύτερη ομάδα διάβαζε τυπωμένο (κλασικό).

Όσοι διάβαζαν ηλεκτρονικό βιβλίο έκαναν κατά μέσο όρο 10 λεπτά περισσότερα για να κοιμηθούν, όπως επίσης ανέφεραν ότι μία ώρα πριν τον ύπνο αισθάνονταν λιγότερο χαλαρωμένοι από ότι όταν διάβαζαν τυπωμένο βιβλίο.

Επιπλέον, τις απογευματινές ώρες είχαν μικρότερες συγκεντρώσεις της ουσίας που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι, της μελατονίνης, ενώ όσοι διάβαζαν τυπωμένα βιβλία είχαν φυσιολογικά επίπεδα της ορμόνης.

«Η χρήση των συσκευών που εκπέμπουν φως για διάβασμα, επικοινωνία και διασκέδαση αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Στην έρευνά μας βρήκαμε ότι η χρήση αυτών των συσκευών πριν από τον ύπνο, παρατείνει τον χρόνο έναρξής του , επιβραδύνει τον κιρκαδικό ρυθμό (απορυθμίζει το βιολογικό ρολόι) και μειώνει την εγρήγορση (προκαλεί νύστα) την επόμενη ημέρα», δήλωση ο υπεύθυνος της μελέτης Τζάρλς Τζέισλερ.

ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. Ο ίδιος εξηγεί πώς τα αποτελέσματα της μελέτης είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, καθώς οι διαταραχές της μελατονίνης δεν προκαλούν μόνο διαταραχές στον ύπνο, αλλά ενοχοποιούνται για μία σειρά από σοβαρές ασθένειες, όπως είναι η αύξηση κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, και καρκίνων του προστάτη και του εντέρου. Επίσης, η διαταραχή σε αυτήν την ορμόνη έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα και μεταβολικό σύνδρομο όπως διαβήτη και παχυσαρκία

ΑΠΟ http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: