ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Φιλιατρά: Ψήφισμα για το ΚΑΦΚΑ


Δημοσιεύθηκε από filiatranet.gr on Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 

 


Φιλιατρά, 09.12.2014

ΨΗΦΙΣΜΑ
Την 04η .12.2014 ο τηλεοπτικός σταθμός STAR πρόβαλε ρεπορτάζ για το Κέντρο Αποθεραπείας, Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Φιλιατρών (ΚΑΦΚΑ), κατά τη διάρκεια του οποίου
καταδείχθηκαν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων στο εν λόγω Κέντρο Αποκατάστασης, ασθενών.

Με αφορμή το γεγονός αυτό οι υπογράφοντες το παρόν ψήφισμα φορείς, επιθυμούμε να εκφράσουμε πρωτίστως την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους συμπολίτες μας που φιλοξενούνται στο ΚΑΦΚΑ και τους εργαζόμενους που καθημερινά τους συνδράμουν, καθώς και να στηλιτεύσουμε με τη σειράς μας, ως εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, την απουσία κάθε κρατικής μέριμνας για τη διασφάλιση στοιχειωδών τρόπων διαβίωσης και θεραπείας των ασθενών του ΚΑΦΚΑ.

Το ΚΑΦΚΑ αποτέλεσε όταν δημιουργήθηκε το πρώτον μια πρότυπη μονάδα υγείας, σύγχρονων προδιαγραφών στο πλαίσιο μιας ελπιδοφόρας προσπάθειας ενίσχυσης των κοινωνικών δομών της ευρύτερης κοινωνίας της Τριφυλίας. Προς λύπη όλων μας, η αξιοποίησή του καθ’ όλο το διάστημα λειτουργίας του πόρρω απέχει από την επιτέλεση των σκοπών που υπαγόρευσαν τη δημιουργία του. Οι ελλείψεις σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του όποιου εξοπλισμού είχε τεθεί στη διάθεση του Κέντρου, ο οποίος, εάν δεν έχει ολοκληρωτικά αχρηστευθεί δεν είναι πλέον λειτουργικός. Οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενών είναι τριτοκοσμικές ενώ φαίνεται πως δεν υπάρχει διασφάλιση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής. Το απασχολούμενο προσωπικό, ελλείψει υποδομών και πόρων, φαντάζει ανήμπορο να ανταποκριθεί στο λειτούργημα με το οποίο η κοινωνία το επιφόρτισε.

Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού αποτέλεσε την αφορμή για την ανάδειξη σε ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο των ανωτέρω προβλημάτων, τα οποία έχουν κατά καιρούς καταδειχθεί από εκπροσώπους των υπογραφόντων το παρόν ψήφισμα συλλόγων και κοινωνικών φορέων. Είναι προφανές ότι μεμονωμένες προσπάθειες που έχουν, από καιρού εις καιρόν, καταβληθεί εκ μέρους των φορέων αυτών, δεν αρκούν για την ανάσχεση της θλιβερής αυτής κατάστασης. Η με ιδιωτική πρωτοβουλία συγκομιδή τροφίμων και ενδυμάτων και λοιπών παροχών για τους ασθενείς όπως έχει πολλές φορές συμβεί, αν και σίγουρα ευπρόσδεκτη, προφανώς και δεν είναι αρκετή για την επίλυση του ανακύψαντος ζητήματος, το οποίο έχει πολλάκις από εκπροσώπους μας αναδειχθεί.

Είναι σαφές πως απαιτείται κοινωνική ευαισθητοποίηση σε ανώτερο επίπεδο, ώστε η Πολιτεία να ενσκήψει στα καθημερινά προβλήματα των συνανθρώπων μας, ασθενών και εργαζόμενων, προκειμένου οι εικόνες που προβλήθηκαν στο σύντομο τηλεοπτικό ρεπορτάζ να αποτελούν δυσάρεστο παρελθόν.

Καλούμε κάθε δημόσια αρχή, εξ’ αυτών στις οποίες κοινοποιείται το παρόν και όχι μόνο, να αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή το ζήτημα και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που διαθέτει προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην τριτοκοσμική κατάσταση του ΚΑΦΚΑ και κυρίως προκειμένου να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος.
Καλούμε επίσης το σύνολο των πολιτών της κοινωνίας των Φιλιατρών να συνεχίσει να επιδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπό της, συμβάλλοντας στο μέτρο των δυνάμεών της στην υλική ή ψυχολογική στήριξη των ασθενών του ΚΑΦΚΑ. Προς το σκοπό αυτό ενθαρρύνουμε δράσεις όπως αυτές που εκπρόσωποι των φορέων μας έχουν κατά καιρούς αναλάβει προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε διαθέσιμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια, εκπορευόμενη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς στην προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων που έχουν οδηγήσει στις απάνθρωπες συνθήκες που όλοι παρακολουθήσαμε.

Κλείνοντας, εκφράζουμε την αισιοδοξία το ψήφισμα αυτό και το ρεπορτάζ του προηγήθηκε να αποτελέσουν την αφορμή για την ουσιαστική επίλυση του ζητήματος και όχι ευκαιρία εξυπηρέτησης μεμονωμένων προσωπικών μικροφιλοδοξιών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας
2. Υπουργείο Υγείας, - Γραφείο Υπουργού
3. 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας.
4. Περιφέρεια Πελοποννήσου – Γραφείο Περιφερειάρχη
5. Δήμος Τριφυλίας – Γραφείο Δημάρχου
6. Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών – Γραφείο Αντιδημάρχου Τριφυλίας, Υγείας και Πρόνοιας. 

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

1.       Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Φιλιατρών «Η ΕΡΑΝΗ»

2.     Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

3.     Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών

4.     Ένωση Φιλιατρινών γυναικών και ΑΜΚΕ «ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥΛΑ»

5.     Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «Ο ΠΥΡΣΟΣ»

6.     Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού

7.     Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών

8.     Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών

9.     Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών

10.  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών

11.    Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών

12.  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Φιλιατρών 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: