ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Χρήσιμες συμβουλές για ταξίδια χωρίς άγχος

Η ιδέα και μόνο ενός επερχόμενου ταξιδιού αρκεί για να σας αλλάξει τη διάθεση προς το καλύτερο. Ωστόσο, πολλές φορές οι παραλείψεις της τελευταίας στιγμής μπορούν να χαλάσουν το ευχάριστο κλίμα και αντί να χαίρεστε για την απόδρασή σας καταλήγετε να αγχώνεστε ακόμη περισσότερο και να ανησυχείτε από το αν θα προλάβετε την πτήση, μέχρι το αν θα καταφέρετε τελικά να βρείτε το ξενοδοχείο που έχετε κλείσει στον προορισμό σας.

 Αν θέλετε να μειώσετε στο ελάχιστο τις πιθανότητες κάτι να πάει στραβά είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, δεν έχετε παρά να κρατήσετε σημειώσεις από την παρακάτω λίστα με χρήσιμες συμβουλές και… καλό σας ταξίδι!

1. Ελέγχετε πάντα εγκαίρως ότι διαθέτετε όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα… για όλους όσους ταξιδεύουν μαζί σας

Φροντίστε να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου σας και έχετε υπόψη σας ότι ορισμένοι προορισμοί απαιτούν έγκυρο διαβατήριο διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών μπροστά, έτσι ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Ακόμη, ενημερωθείτε έγκαιρα για τους προορισμούς που απαιτούν έκδοση βίζας, καθώς και για τις διαδικασίες που απαιτούνται πριν από την αναχώρησή σας.

2. Βάλτε ταμπέλες με τα στοιχεία σας στις αποσκευές σας 

Μπορεί να σας ακούγεται "παλαιομοδίτικο", ωστόσο είναι ένας από τους πιο απλούς κι εύκολους τρόπους για να είστε σίγουροι ότι δε θα βρεθείτε… χωρίς αποσκευές εκεί που δεν το περιμένατε. Γράψτε τη διεύθυνση του ξενοδοχείου στον προορισμό σας και τη διεύθυνση κατοικίας σας, ενώ φροντίστε εκτός από τηλέφωνο (μην ξεχάσετε και το διεθνή κωδικό κλήσης) να προσθέσετε και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

3. Εκτυπώστε το όνομα και τη διεύθυνση του ξενοδοχείου σας

Πλέον με τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες μπορεί ο καθένας να αποθηκεύσει και να έχει πρόσβαση πολύ εύκολα σε όσες πληροφορίες θέλει για τον προορισμό του, ωστόσο αν θέλετε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής (π.χ. μια μπαταρία που "τα έχει φτύσει" επειδή δε σταματήσατε να παίζετε παιχνίδια κατά τη διάρκεια της πτήσης) δεν έχετε παρά να καταφύγετε… στη σίγουρη λύση της εκτύπωσης των απαραίτητων πληροφοριών: τηλέφωνο, διεύθυνση και αριθμός κράτησης ξενοδοχείου. 

4. Τσεκάρετε ότι έχετε βάλει στις αποσκευές σας φορτιστές για τις φορητές συσκευές

Ενημερωθείτε για το αν χρειάζεται να προμηθευτείτε ή να ζητήσετε από το ξενοδοχείο του προορισμού σας να σας προμηθεύσουν με τον κατάλληλο αντάπτορα για να είστε σίγουροι ότι δε θα μείνετε… από μπαταρία. 

5. Πάρτε μόνο τα απαραίτητα

Όσο κι αν σας αρέσει και αυτό το τζιν και πιστεύετε ότι κολακεύει τη σιλουέτα σας, πάρτε το απόφαση ότι δε χρειάζεται να πάρετε και τρίτο παντελόνι μαζί σας. Άλλωστε θα λείψετε μόνο τέσσερις μέρες.   

6. Αν ταξιδεύετε με παιδιά προνοήστε για τρόπους διασκέδασης την ώρα της πτήσης

Προετοιμάστε μια μικρή τσάντα με όσα "σύνεργα" πιστεύετε ότι μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά σας απασχολημένα κατά τη διάρκεια της πτήσης, έτσι ώστε να μη βαρεθούν και δυσανασχετήσουν όση ώρα βρίσκονται μέσα στο αεροπλάνο.
…Και τώρα χαλαρώστε και ετοιμαστείτε για… απογείωση!
ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εστίαση: Επιδότηση επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

  Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 14:51 Ξεκινούν την Παρασκευή, 14 Μαΐου οι αιτήσεις για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης μέσω της δρά...