ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Αυτό είναι το αεροπλάνο που θα μπορεί να φτάσει σε κάθε σημείο του πλανήτη μέσα σε 4 ώρες


Οσοι τρέμουν στη σκέψη των πολύωρων πτήσεων ή απλά ονειρεύονται τη στιγμή που θα μπορούν να φτάσουν γρήγορα από το ένα σημείο του πλανήτη στο άλλο, θα χαρούν ιδιαίτερα. Ερχεται το αεροπλάνο το οποίο θα ταξιδεύει παντού μέσα σε τέσσερις ώρες το πολύ.
Μία βρετανική εταιρεία αεροδιαστημικής, η Reaction Engines, δουλεύει πάνω στο αεροπλάνο το οποίο- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας της- θα μπορεί να φτάσει σε κάθε προορισμό στον
κόσμο, όπου κι αν βρίσκεται αυτός, μέσα σε τέσσερις ώρες. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό εντυπωσιακό στοιχείο του σκάφους, καθώς θα μπορεί να πετά και στο διάστημα.
Ολα αυτά θα γίνουν πράξη χάρη σε μία τεχνολογία που λέγεται precooler. Σύμφωνα με τον Αλαν Μποντ, επικεφαλής σχεδιαστής της εταιρείας, ο αέρας που θα μπαίνει στο νέο σύστημα μηχανών θα παγώνει περισσότερο από 1.000 βαθμούς Κελσίου μέσα σε 0,1 δευτερόλεπτα. Αυτό θα επιτρέπει στον κινητήρα να λειτουργεί με μεγαλύτερη ισχύ από ότι είναι δυνατό σήμερα. Μεγαλύτερη ισχύς συνεπάγεται μεγαλύτερη ταχύτητα. Κάτι που σημαίνει ότι το αεροσκάφος θα μπορεί να ταξιδέψει πέντε φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου εύκολα.
Η εταιρεία ελπίζει ότι θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία σε αεροσκάφος που θα μεταφέρει 300 επιβάτες και θα πετά σαν πύραυλος. Το Skylon, όπως ονομάζεται, θα έχει μήκος 84 μέτρα, θα προσγειώνεται και θα απογειώνεται οριζόντια, σαν αεροπλάνο, δεν θα έχει παράθυρα αλλά θα κοστίζει 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια για το κάθε ένα.
Προς το παρόν, η εταιρεία είναι στο στάδιο των τεστ του συστήματος, ενώ οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις αναμένονται να γίνουν το 2019 σύμφωνα με το Business Insider.

Δεν υπάρχουν σχόλια: