ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ο 31χρονος φυσικός που ανακάλυψε τη μαθηματική φόρμουλα της ζωής

Κατά το πέρασμα των χρόνων αρκετοί επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα
“γιατί υπάρχει ζωή”.
Ο 31χρονος Jeremy England, που εργάζεται ως βοηθός καθηγητή στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης δίνει τη δική του απάντηση στο ερώτημα  με έναν μαθηματικό τύπο που δημιούργησε.
Ο τύπος βασίζεται στη φυσική και δείχνει ότι όταν μια ομάδα ατόμων οδηγείται από μια εξωτερική πηγή ενέργειας (όπως είναι ο ήλιος ή τα χημικά καύσιμα) και περιβάλλεται από θερμότητα (όπως στον ωκεανό ή την ατμόσφαιρα), αναδιαμορφώνεται η δομή τους προκειμένου να δαπανήσουν περισσότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι κάτω υπό ορισμένες συνθήκες η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σχετικά με το πώς ξεκίνησε η ζωή.
Ο  Jeremy ταξιδεύει από χώρα σε χώρα αναλύοντας την θεωρία του στα πανεπιστήμια και  προσπαθεί να πείσει πως αποτελεί τη βάση στη θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
«Δεν λέω ότι οι ιδέες του Δαρβίνου είναι λανθασμένες», εξήγησε. «Αντίθετα, υποστηρίζω  ότι αν δούμε το ζήτημα από την πλευρά της φυσικής, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η δαρβινική εξέλιξη αποτελεί μια ειδική περίπτωση ενός γενικότερου φαινομένου.»
Όπως είναι φυσικό η θεωρία του Jeremy διχάζει τους συναδέλφους του με κάποιους να την χαρακτηρίζουν αδύναμη και άλλους να την βλέπουν ως μια σημαντική ανακάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: