ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Οι 10 αλλαγές που έρχονται στον νόμο Κατσέλη

Το «ξεκαθάρισμα» των εκκρεμών υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία από δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στο Νόμο Κατσέλη φαίνεται να αναδεικνύεται σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τα στελέχη της τρόικας, από τις 100.000 υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των περιφερειακών δικαστηρίων σε όλη τη χώρα, με

δικάσιμο που φθάνει ως το 2028, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τη σταθερότητα της οικονομίας.

Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται ένα φιλτράρισμα, δηλαδή ξεκαθάρισμα όσων έχουν αδυναμία και είναι «στρατηγικά» παραβάτες, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι αιτίες για τη συσσώρευση υποθέσεων είναι, όπως σημειώνεται, οι δυσκολίες κατανόησης από τα Δικαστήρια και τους δικαστές της περιφέρειας, τεχνικών/οικονομικών θεμάτων, η απουσία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και η ανεπαρκής ανταπόκριση εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων η οποία αύξησε το μέγεθος του προβλήματος. Παράλληλα υπάρχουν και οι στρατηγικά υπερήμεροι και οι «μπαταχτσήδες».

Οι στόχοι μέσα από τις προτεινόμενες αλλαγές είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών λήψης δικαστικών αποφάσεων (εστίαση σε εκκρεμούσες υποθέσεις), τυποποίηση των διαδικασιών και των εγγράφων, φιλτράρισμα μεταξύ των δανειοληπτών, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι είναι «μπαταχτσήδες» και η καλλιέργεια μιας σταθερής κουλτούρας πληρωμών.

Σύμφωνα πάντα με τις ελληνικές προτάσεις, οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής:

1. Μεταφορά των εκκρεμών υποθέσεων από τα περιφερειακά δικαστήρια στα κεντρικά Ειρηνοδικεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος και να επιτευχθεί οικονομία κλίμακας.

2. Η μεταφορά αυτή σε συνδυασμό με την ενισχυμένη υποδομή των δικαστηρίων θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων δικασίμων, για όλες τις εκκρεμούσες υποθέσεις, σε κεντρικά Ειρηνοδικεία.

3. Οι νέες ημερομηνίες ακρόασης αφορούν υποθέσεις με δικάσιμο μετά την 1η Ιανουαρίου του 2017 και αφού γίνει αίτηση του οφειλέτη ή του πιστωτή.

4. Η αίτηση θα πρέπει να ακολουθείται από μια νέα δικάσιμο για την προσωρινή διαταγή.

5. Η προσωρινή αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη (πλειστηριασμοί κ.ά) που χορηγείται μέχρι την οριστική εκδίκαση της αίτησης για ρύθμιση χρεών διευκρινίζεται πως θα περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην κύρια κατοικία.

6. Το ποσό των μηνιαίων δόσεων πρέπει να αποφασίζεται σύμφωνα με αντικειμενικές μετρήσεις (εύλογες δαπάνες διαβίωσης) και εξατομικευμένες προϋποθέσεις.

7. Η προσωρινή διαταγή θα πρέπει να επαναξιολογηθεί μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

8. Έλεγχος των προαναφερθεισών ρητρών είναι αναγκαίος για τον περιορισμό πιθανών ζητημάτων συνταγματικότητας.

9. Οι αιτήσεις θα πρέπει να κατηγοριοποιούνται και να υπάρχει ιεράρχηση της ημερομηνίας εκδίκασης σε τρεις κατηγορίες:

- Αν οι δανειολήπτες δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο,

- Αν οι αιτήσεις ρύθμισης αφορούν μόνο την κύρια κατοικία, και

- Αν οι δανειολήπτες διαθέτουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία εκτός της κύριας κατοικίας.

10. Επίσης επιχειρείται η αναβίωση εξωδικαστικού συμβιβασμού. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως όποια από τις δύο πλευρές, δηλαδή ο οφειλέτης ή η τράπεζα αποδειχθεί ότι απέρριψε αναίτια την πρόταση προδικαστικής διευθέτησης, θα υφίσταται κυρώσεις και θα επιβαρύνεται με τα δικαστικά έξοδα.


ΠΗΓΗ: euro2day.gr
http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...