ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Α γροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: Δε θα δεχθούμε με κανένα τρόπο τη συγκέντρωση των απορριμμάτων στην περιοχή μας!

Δημοσιεύθηκε από filiatranet.gr on Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 | 14.11.14
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

ΠΡΟΣ: 1. ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
          2. κ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
          3. κ. ΦΑΡΜΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Τριφυλίας για το κλείσιμο των παλαιών χωματερών και τη δημιουργία κλειστού χώρου απορριμμάτων.

Η τοποθεσία κατασκευής του συγκεκριμένου συγκροτήματος πρέπει να είναι σε τέτοια θέση, ώστε να είναι λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Είμαστε το κέντρο της παραγωγής του Δήμου Τριφυλίας με το 70% των θερμοκηπίων, 50% υπαίθριου καρπουζιού, 45% υπαίθριων κηπευτικών, 25% ελιών. 30% αμπελιών - σταφίδας. Είναι η περιοχή που η αξία των προϊόντων ξεπερνά τα 60.000.000 ευρώ ετησίως. Ακόμα και οι επενδύσεις που έχουν γίνει από τους αγρότες μας είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η κατασκευή του φράγματος των Φιλιατρών και η πίεση που θα ασκηθεί στον υδροφόρο ορίζοντα από το πορώδες πέτρωμα που υπάρχει, σύμφωνα με μελέτες του ΙΓΜΕ, εύκολα επιτρέπει τη διαπέραση κάποιων ουσιών που μπορεί να προκύψουν από τη συγκέντρωση των απορριμμάτων. Και μη μας πείτε ότι θα λειτουργήσουν σωστά και δε θα υπάρχει πρόβλημα. Στην Ελλάδα ζούμε όλα μπορούν να συμβούν (βλέπε Πύλο και Πύργο Ηλείας), εδώ και κάποια χρόνια παραμένουν στον ίδιο χώρο.

Όλα αυτά καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και θα καταστρέψει τις καλλιέργειες που αναφέραμε πιο πάνω λόγω υπολειμμάτων - διοξινών.

Εμείς δε θα δεχθούμε με κανένα τρόπο τη συγκέντρωση των απορριμμάτων στην περιοχή μας. Θα αντιδράσουμε δυναμικά.

Υπάρχουν και άλλες περιοχές που δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας που οποιαδήποτε αστοχία του συγκεκριμένου χώρου θα είχε τη μικρότερη επίπτωση.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ     ΓΡΙΒΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: