ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Άρχισε το λιομάζωμα στην Τριφυλία! Προσδοκούν καλή χρονιά οι παραγωγοί!

Μια σαφώς καλύτερη χρονιά, σε σχέση με την περσινή, περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί της Τριφυλίας από θέμα παραγωγής και ενώ η ελαιοσυγκομιδή ξεκινά σταδιακά σε αρκετές περιοχές. 

Κυρίως όμως περιμένουν την διατήρηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα που αγγίζουν τα 3 ευρώ, καθώς η τιμή αυτή θεωρείται καλή με βάση τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων. Βέβαια η συγκομιδή είναι ακόμη στην αρχή και δεν υπάρχουν σαφή δείγματα για το πώς θα κινηθεί η

αγορά.

Πάντως σημαντική αύξηση στην παραγωγή αναμένεται στην περιοχή των Γαργαλιάνων, ενώ στις άλλες περιοχές μετά την περσινή ακαρπία αναμένεται λίγο καλύτερη παραγωγή. Η συγκομιδή της κορωνέικης ποικιλίας θα ξεκινήσει μετά τις 10 Νεομβρίου και θα κλιμακωθεί από τα μέσα του μηνός και μετά. 

Ωστόσο φέτος παραγωγοί και εργάτες φαίνεται ότι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τα εργόσημα, αν και δεν λείπουν περιπτώσεις που είναι δύσκολο να βρεθούν εργάτες που να πληρούν τις προϋποθέσεις για να πληρωθούν με εργόσημο, ενώ ένα άλλο χαρακτηριστικό -απόρροια της οικονομικής κρίσης- όπως μας επισημάνθηκε είναι ότι η ελαιοσυγκομιδή όλο και περισσότερο γίνεται και πάλι οικογενειακή υπόθεση όπως τα παλιότερα χρόνια. 

Χαρακτηριστικά για τη νέα ελαιοκομική περίοδο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Αναστάσιος Προσηλιακός επισήμανε: 
«Ξεκίνησε και στην περιοχή μας το μάζεμα των ελιών με μαυρολιές. Λόγω της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών έμειναν λίγο πίσω αλλά συνεχίζουν και πάλι κανονικά. Περιμένουμε μια καλή χρονιά σε παραγωγή και ιδιαίτερα ο κάμπος των Γαργαλιάνων μπορούμε να πούμε ότι έχει πολύ καλή παραγωγή. Βέβαια η χρονιά είναι λίγο πιο όψιμη σε σχέση με πέρυσι. Μετά τις 10 του μηνός περιμένουμε να ξεκινήσει ο ράβδος κανονικά. Η τιμή που πληρώνουμε τον παραγωγό είναι 3 ευρώ και ελπίζουμε να κρατηθεί η τιμή σε αυτά τα επίπεδα και για την συνέχεια. 

Οσον αφορά τα εργόσημα, ο κόσμος επιδιώκει να βάζει καθώς ξέρει ότι υπάρχουν βαριά πρόστιμα, το θέμα όμως είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί εργάτες που να μπορούν να τους βάλεις εργόσημο, οι περισσότεροι είναι με τουριστική βίζα και δεν έχουν άδεια εργασίας. Ετσι υπάρχει ένα θέμα στο να βρεις εργάτες και αυτοί που είναι νόμιμοι με εργόσημα ζητάνε υψηλότερα μεροκάματα». 

Στην περιοχή της Βάλτας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημήτρης Αντωνόπουλος μας είπε: 
«Η φετινή χρονιά σε σχέση με πέρυσι θα είναι μια πιο καλή χρονιά, όχι όμως όπως την περιμέναμε, αφού περιμέναμε λίγο μεγαλύτερη παραγωγή την οποία δεν έχουμε πιθανότατα λόγω των καιρικών συνθηκών και από το χαλάζι που πέρασε όταν οι ελιές ήταν στην καρπόδεση. Σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή και στην περιοχή μας. Οι τιμές είναι στα 2,95 ευρώ που είναι μια καλή τιμή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια -ελπίζουμε να κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα. Εμείς σαν συνεταιρισμός θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γι' αυτό, αλλά και οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι, δεν χρειάζεται πανικός και να μην ξεπουλάνε ό,τι ποσότητα παράγουν. 

Σχετικά με τα εργόσημα ο κόσμος φέτος είναι πιο προετοιμασμένος και πιο ενημερωμένος αν και όλοι έχουν περιορίσει τους εργάτες που χρησιμοποιούν για το μάζεμα της ελιάς. Ειδικά όσοι έχουν λίγες μέρες δουλειά πλέον τις μαζεύουν μόνοι τους με την οικογένειά τους, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος της καλλιέργειας και τα έξοδά τους». 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά: 
«Σιγά - σιγά ξεκινά το μάζεμα των ελιών και στην περιοχή μας. Περιμένουμε μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι αλλά όχι καλή όσο αναμενόταν, και αυτό λόγω των όψιμων βροχών που έπεσαν πέρυσι την εποχή της ανθοφορίας. Θετικό είναι ότι η τιμή του λαδιού είναι στα 3 ευρώ και ελπίζουμε να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα που είναι μια καλή τιμή και να μην γίνει πάλι έρμαιο στα παιχνίδια των εμπόρων. 

Ο κόσμος πλέον με το νέο φορολογικό καθεστώς χρειάζεται να δικαιολογεί έξοδα και έτσι επιδιώκει να βάζει εργόσημα και να πληρώνει έτσι τους εργάτες. Υπάρχουν εργάτες στην περιοχή με τα χαρτιά τους και μπορείς να τους βάλεις εργόσημα, αλλά πιστεύω ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να γίνει πιο απλή για τους παραγωγούς». 


Κ. Μπ. - eleftheriaonline.gr
http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: