ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Φιλιατρά: Σε απόγνωση οι παραγωγοί για τη Λαϊκή Αγορά, θα πάνε στην Εισαγγελία…

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί της περιοχής των Φιλιατρών για την κατάσταση που επικρατεί, όπως λένε, στη Λαϊκή Αγορά της πόλης! Η Λαϊκή, εδώ και χρόνια, λειτουργεί κάθε Σάββατο πρωί, ενώ από τις 2 Νοεμβρίου του 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας έχει πάρει απόφαση με την οποία ενέκρινε αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίνοντας και, ουσιαστικά, θεσπίζοντας και θέτοντας σε ισχύ τον Κανονισμό Λειτουργίας Λαϊκής Αγοράς Φιλιατρών, σύμφωνα με την αριθ. 38 /2011 απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών.
 
Μέχρι σήμερα, πάντως, τρία ολόκληρα χρόνια μετά, και παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες παραγωγών στο Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών και τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, η κατάσταση, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά διαρκώς – σύμφωνα με παραγωγούς – χειροτερεύει, και δεν έχει ποτέ υλοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και δεν έχει εφαρμοστεί ο Κανονισμός Λειτουργίας Λαϊκής Αγοράς Φιλιατρών! Σημειώνεται ότι στο άρθρο 2 του Κανονισμού αναφέρεται πως στη Λαϊκή Αγορά επιτρέπεται να διατίθενται προς κατανάλωση τα παρακάτω είδη:
 
Προϊόντα αγροτικής οικονομίας, δηλαδή: οπωροκηπευτικά (τομάτες, αγγούρια, καρπούζια, πατάτες, άγρια χόρτα κ.λπ.), πτηνοτροφικά (πουλερικά κ.λπ.), αλιευτικά (δηλαδή ψάρια κ.λπ.), απαγορευμένων όμως των κατεψυγμένων και των παστών, μελισσοκομικά και φυτωριακά υλικά, άνθη, βότανα, αρωματικά κ.λπ., είδη οικοτεχνίας, χειροτεχνίας και ελαφριάς βιοτεχνίας. Απαγορεύεται η πώληση βιομηχανικών και ειδών βαριάς βιοτεχνίας και, μάλιστα, κάθε εισαγόμενο είδος εν γένει ευάλωτων προϊόντων, πλην αυγών, ιχθύων και νωπών κοτόπουλων.
 


Στο άρθρο 3 ρητά ορίζεται: «Δικαίωμα συμμετοχής στη Λαϊκή Αγορά της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών έχουν: 
1. Οι επαγγελματίες μικροπωλητές και οι παραγωγοί που έχουν πραγματική και μόνιμη εγκατάσταση μέσα στα γεωγραφικά όρια του νομού και που είναι κάτοχοι αδειών μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών, οι οποίες εκδίδονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας (Ν. 2323/1995, Ν. 3377/2005, Π.Δ. 51/2005).
 
2. Οι συνεταιρισμοί των διαφόρων κλάδων της αγροτικής οικονομίας, εφόσον τα προς πώληση προϊόντα συγκεντρώνονται ή παράγονται από αυτούς.
 
3. Οι στερούμενοι επαγγελματικής στέγης, έμποροι μικροπωλητές, καθώς και οι τοπικοί πολίτες οπωροκηπευτικών προϊόντων και μικροκαλλιεργητές.
 
4. Οι οικοτέχνες, χειροτέχνες και βιοτέχνες κατά τα παραπάνω, συμπεριλαμβανομένων και των συνεταιρισμών, εφόσον τα είδη που διαθέτουν είναι δικής τους παραγωγής».
 
Επίσης, στον Κανονισμό αναφέρονται κάθε λεπτομέρεια, όρος, προϋπόθεση και διαδικασία για τη λειτουργία της Λαϊκής.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των παραγωγών στη Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών, το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών στις 30 Μαρτίου του 2012 αποφάσισε ομόφωνα την τροποποίηση του κανονισμού της Λαϊκής Αγοράς με την υπ’ αριθμ. 9/2012 απόφασή του, για την τύχη της οποίας στο Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις αρμόδιες Επιτροπές, οι παραγωγοί δεν έχουν καμία ενημέρωση και γνώση παρά τις ερωτήσεις και παρεμβάσεις τους!
 

Επίσης, με εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης, τον Ιούλιο του 2014, καθορίστηκαν το νέο σύστημα διακριτότητας μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών Λαϊκών Αγορών, ο τρόπος κατανομής των θέσεων και τα νέα κριτήρια μοριοδότησης, την ευθύνη υλοποίησης της οποίας έχει η κάθε Περιφέρεια. Παραγωγοί της περιοχής των Φιλιατρών διαμαρτύρονται έντονα για την κατάσταση που επικρατεί στη Λαϊκή Αγορά των Φιλιατρών και σε μεταξύ τους συζητήσεις κάνουν λόγο για αδράνεια και αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής και του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών από τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα.
 

Ανταπόκριση στις διαμαρτυρίες τους δεν έχουν βρει, με συνέπεια σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν παλαιότερα στη Λαϊκή να μη συμμετέχουν πια, καθώς ισχυρίζονται ότι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την κατάσταση από όσους έχουν παρεισφρήσει, πηγαίνουν στη Λαϊκή Αγορά και στήνουν πάγκους χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες κ.τ.λ.
 
Όπως έχει επισημανθεί και κατά το παρελθόν, ντόπιοι παραγωγοί αρκετές φορές έχουν καλέσει την Αστυνομία. Πλέον, έχει εξαντληθεί κάθε απόθεμα υπομονής που είχαν και σημειώνουν πως, αφού ο Δήμος δεν παρεμβαίνει, θα καταφύγουν στην Εισαγγελία, ζητώντας να παρέμβει.
 
Μιλώντας στο «Θ» ο παραγωγός Δημήτρης Καλογερόπουλος επισήμανε: «Οι παραγωγοί των Φιλιατρών είμαστε σε απόγνωση. Δεν πάμε, πια, στη Λαϊκή μας, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση μόνοι μας, με όλους αυτούς που έχουν μπει μέσα, αλλοδαπούς και άλλους που δεν έχουν χαρτιά. Βρήκανε παραγωγοί τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, τον Φαρμάκη, και τους είπε ότι μετά τα Χριστούγεννα θα το δούνε. Δεν είναι κατάσταση αυτή στη Λαϊκή. Έχω πάει στο Δήμο πόσες φορές, τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν κάνανε κάτι. Τι άλλο να κάνουμε εμείς; Θα πάμε στην Εισαγγελία…».
 

του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος
http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: