ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Βοηθός επίσκοπος Ναυκράτιδος ο Μεσσήνιος αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κούμανης



Ο Καλαματιανός αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κούμανης, ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, εξελέγη βοηθός επίσκοπος Ναυκράτιδος.
Η εκλογή του έγινε από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, που συνεδρίασε προχθές Τρίτη υπό τον Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄.
Η Ναύκρατις (δηλαδή, η κυριαρχούσα στη θάλασσα) ήταν αρχαία ελληνική πόλη, που ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου π.Χ. αιώνα στο Δέλτα του Νείλου και η οποία τους μεταχριστιανικούς χρόνους «εκοσμήθη με έδρα Επισκοπής, υπό την δικαιοδοσίαν του Πατριάρχου Αλεξανδρείας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο κ. Μελέτιος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κούμανης) γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1970. Είναι απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών και πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Επίσης είναι πτυχιούχος της Σχολής Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γνωρίζει την αγγλική, ρωσική και αραβική γλώσσα.
Το 1996 εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος στην Ιερά Μονή Βουλκάνου, υπό του αειμνήστου μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη, διορισθείς στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 2000 και διορίσθηκε αρχικώς εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Ελληνοεκκλησιάς και έπειτα στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ασπροχώματος, όπου και έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου. Το 2007 διορίσθηκε πρόεδρος της Επιτροπής διοικήσεως και  διαχειρίσεως των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ι.Μ. Μεσσηνίας για την ανακαίνισή τους. Διετέλεσε ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Βουλκάνου κατά τα έτη 2007 - 2008. Από το Νοέμβριο του 2008 αποσπάσθηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και διορίσθηκε εφημέριος του πατριαρχικού Ναού του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας. Το 2009 έλαβε το οφφίκιο του σκευοφύλακος του Πατριαρχικού Θρόνου και το 2010 ενθρονίσθηκε ηγούμενος της πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα υπό του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου του Β΄. Εκτοτε προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Γραμματεία του Πατριαρχείου, είναι υπεύθυνος του Γραφείου Ιστοσελίδος και Διαδικτύου και διδάσκει το μάθημα της Τελετουργικής στην Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας «Μέγας Αθανάσιος».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/ekklisia/item/49359-meletios-episkopos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.